Новини

ВСС избира нов председател на Върховния касационен съд

  14.01.2022 16:30  
ВСС избира нов председател на Върховния касационен съд

Висшият съдебен съвет избира председател на Върховния касационен съд. Единственият кандидат е настоящият заместник - председател на съда Галина Захарова. Тя е единодушната номинация на върховните съдии.

Как протича процедурата и какво казаха на влизане във Висшия съдебен съвет някои от членовете му.

Захарова определи себе си като "професионален кандидат" и "пръв между равните".

Според нея личността, която застава начело на Върховния касационен съд, няма чак такова значение, както в други институции, но пък самият съд има огромно значение по уеднаквяване на съдебната практика, за да има предвидимо правосъдие.

В рамките на 20-ина минути Галина Захарова представи визията си за развитието на върховната инстанция и очерта как вижда ролята на нейния председател:

"Убедено считам, че като върховна съдебна инстанция ВКС е призван да отстоява на най-високо ниво ценностите на правовата държава".

Изборът на председател на ВКС е третият голям избор, който осъществява този състав на Висшия съдебен съвет. А за да има днес такъв, тази номинация трябва да получи подкрепата на поне 17 от съдебните кадровици. По принцип те са 22-ма, защото трима подадоха оставки, на самото заседанието днес пък присъстват само 20 члена.  Предстои да видим дали при това положение Галина Захарова ще събере 17 гласа.

След като представи концепцията си, Захарова отговори на въпроси на магистрати, представители на неправителствени организации и на членове на Съвета. Тя се обяви за намаляване на  мандата на т.нар. "трима големи" в съдебната власт, защото, според нея, 7-те години на поста могат да доведат до изчерпване на потенциала на съответния ръководител и носят риск от авторитарност:

"Продължителното пребиваване на ръководните постове неминуемо поражда опасност от създаване на командно-административни практики и поведение".

Според главния прокурор Иван Гешев, който ѝ пожела успех, не това дали ще има, или не избор е най-важното:
"Процедурата да протече професионално и при спазване на изискванията на закона и съм сигурен, че колегите от ВСС ще проявим уважение към самите себе си, към институцията, която представлява ВСС, към колегите магистрати, и че няма да позволим опити процедурата да се превърне, както при моя избор, да ѝ се предаде жълт оттенък".
   
Настоящият председател на Върховния касационен съд Лозан Панов, чийто мандат изтича на 10 февруари, определи съдия Захарова, която е и негов заместник като "достоен последовател на политиката му през последните седем години" и обяви, че категорично я подкрепя:

"Дефицитът на достойнство обаче във ВСС безспорно е проблем. Вярвам, че днес този дефицит няма да се прояви и ВСС ще има най-малкото инстинкт за самосъхранение. Вярвам, че ще има избор за председател на ВКС. Смятам, че ВСС трябва да се съобрази с изкуство на управление в неговата проява, която беше видна по един категоричен и безспорен начин пред всички".

На пълната съдийска подкрепа, която има съдия Галина Захарова, акцентира и правосъдният министър Надежда Йорданова. Тя отказа да коментира хипотезата - провал на избора - преди да стане ясен резултатът от гласуването.


Анкета

Усещате ли ускоряването на инфлацията?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10