Свят

Командващият ВМС на Германия подаде оставка след хвалби на Путин

  23.01.2022 10:38  
Командващият ВМС на Германия подаде оставка след хвалби на Путин

Командващият Военноморските сили на Германия вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах подаде оставка, след като беше подложен на критики, защото заяви, че Владимир Путин иска уважение и Киев никога няма да си върне анексирания от Москва полуостров Крим, предадоха световните агенции.

"Поисках от министърката на отбраната Кристине Ламбрехт да ме освободи незабавно от заеманата длъжност", се казва в изявление на адмирала. "Министърката прие искането".

Освен това вицеадмиралът беше нарекъл глупост идеята, че Русия иска да навлезе в Украйна.

Това, което Путин иска, "е да бъде уважаван", заяви военният във видеозапис, разпространяван в интернет, който беше заснет на среща на група за анализи, провела се в петък в Делхи. "Лесно е да му се даде уважението, което иска и което вероятно заслужава", добави Шьонбах.

Той определи като глупост идеята, че Русия иска да започне инвазия в Украйна.

Следобяд вицеадмиралът се извини, като нарече изказванията си необмислени.

"Това беше очевидно грешка", добави той в Туитър. Но в изявление по-късно вечерта той обясни, че е подал оставка, "за да не нанесе допълнителни вреди на германския флот и особено на Федерална република Германия".

Следобед германският посланик в Киев беше призован във външното министерство по повод изявлението на генерала, което украинските власти окачествиха като "напълно неприемливо", съобщава БТА.


Анкета

Усещате ли ускоряването на инфлацията?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10