Свят

СЗО: Половин милион души по света са починали от Омикрон

  09.02.2022 09:14  
СЗО: Половин милион души по света са починали от Омикрон

Световната здравна организация изрази съжаление във вторник, че от откриването на варианта Омикрон досега са регистрирани половин милион смъртни случая на COVID-19, като нарече този брой "повече от трагичен".

Ръководителят на СЗО по въпросите на извънредните ситуации Абди Махамуд заяви, че в световен мащаб са регистрирани 130 милиона случая и 500 000 смъртни случая, откакто в края на ноември вариантът Омикрон беше обявен за тревожен.

Оттогава той бързо измести Делта като доминиращ вариант на коронавируса в света, тъй като е по-заразен, въпреки че изглежда причинява по-малко тежки заболявания.

"В епохата на ефективните ваксини, половин милион души да умрат, това наистина е нещо трагично", каза Махамуд при предаване на живо в каналите на СЗО в социалните медии.

"Докато всички казваха, че Oмикрон протича по-леко, пропускаха факта, че половин милион души са починали, откакто той е бил открит", каза той.

В седмичната си епидемиологична актуализация за COVID-19, публикувана по-късно във вторник, СЗО заяви, че през миналата седмица са регистрирани близо 68 000 нови смъртни случая - със седем процента повече в сравнение с предходната седмица.

Същевременно броят на новите седмични случаи на болестта е намалял със 17% до близо 19,3 млн. души.

Източник: БГНЕС


Анкета

Трябва ли да забраним руския газ и петрол?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10