Новини

Борисов, Горанов и Арнаудова излязоха от ареста

  18.03.2022 20:47  
Борисов, Горанов и Арнаудова излязоха от ареста

Задържаните вчера Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова бяха освободени.

Тримата напуснаха заедно сградата на Главна дирекция "Национална полиция" и бяха посрещнати с аплодисменти от десетки симпатизанти и членове на ГЕРБ и МГЕРБ.

Лидерът на партията мина по импровизирана "алея на славата" (протестиращите се бяха строили в две редици), докато събралите се хора скандираха "Бойко!", "Победа" и "Оставка!". Част от симпатизантите на партията носеха и тениски с лика на бившия премиер.

Първите думи на Борисов

"Брутално, гадно, върнаха ни в комунизма. Снощи вечеряме с децата - влизат цивилни, униформени, поемни лица. Никакво обвинение - нищо" - това бяха първите думи след излизането на Борисов от ареста.

"24 часа седим в килиите, нито един милиционер... Точно както 44-та година: Явява се министър-председател, вика полицаите, той се явява свидетел на мафията, на Черепа, почват да пишат и той им казва - отивайте и ги прибирайте, защото могат да скрият доказателства. Затова ни викаха и през декември. Дойдоха, провериха, издържахме 24 часа, изстинахме."

Първите думи на Арнаудова

Пиарът на Борисов Севдалина Арнаудова заяви, че е разбрала, че е арестувана преди полицията да е влязла в дома ѝ. По думите ѝ в дома са пристигнали много полицаи, а претъсването е продължило от 21 до 03 часа вчера. Тя заяви, че не е разпитвана. От дома ѝ са иззети рекламни материали  - картички, както и тефтер, в който е било записано името на Борисов. 

"Нямаме обвинения, 24 часа бяхме държани без повдигнати обвинения."

Тя заяви, че е прекарала нощта на стол в 7 районно управление в София.

"Най-скандалното е, че те задържат с прессъобщение."

Арнаудова твърди, че в показанията си Кирил Петков е споменал името на евпопейския главен прокурор Лаура Кьовеши и е заявил, че тя знае за акцията.

Тя определи позоваването на показания на Васил Божков като "абсурдно".

"Мафията вече си има държава."

В края на изявлението си тя заяви, че тримата с Горанов и Борисов са отказали да дават показания.

Изявление на адвоката на Борисов

Адвокатът на Бойко Борисов  Менко Менков определи полицейската акция като "тежка политическа репресия, абсолютно незаконосъобразни действия".

"Правозащитникът изреди редица, до думите му, извършени закононарушения от полицейските власти. Обясни, че задържането е крайна мярка, която не се налага. До 19:30 ч полицаите изобщо не са знаели къде отиват и кого ще обискират."

По-рано днес адвокатът на Борисов Менко Менков съобщи, че ще подаде жалба срещу премиера Кирил Петков в прокуратурата. 

"Никакви материали по делото не са ми предоставени, никой не ме държи в течение. Никакви разпити не е имало. Нищо не се прави с тях. Стоят на наровете. Държат ги. Никой нищо не казва", коментира той, цитиран от БТА.

Преди минути Менков заяви, че тримата ще бъдат освободени. Докато чакаха това да се случи, събралите се пред ГДНП имаха интересна инициатива - да подскачат, чакайки лидера си.

По-рано днес от МВР съобщиха, че полицейското задържане на трите лица ще бъде прекратено, ако прокуратурата не постанови прокурорско задържане за срок до 72 часа. 

Снощи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе арестуван. Същото се случи и на бившия му финансов министър Владислав Горанов и пиарката му Севделина Арнаудова.

Непосредствено преди отвеждането на бившия премиер в Главна дирекция "Национална полиция" от дома му в Банкя, членове на ГЕРБ и на младежката организация на партията се събраха на импровизиран протест и блокираха полицейска патрулка. По-късно протестът се премести пред ГДНП. Денят на симпатизанти и депутати от ГЕРБ започна отново там. След това ПГ на ГЕРБ-СДС обяви от трибуната на НС ареста на лидера им като "репресия" и "полицейщина". По-късно се проведе и протестът на ГЕРБ в защита на Борисов. След като протестът приключи, част от депутатите на партията се върнаха пред ГДНП, за да посрещат лидера си.


Анкета

Колко пари похарчихте на Черния петък?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14