Новини

Прокуратурата с подробности по досъдебното производство срещу Бойко Борисов

  18.03.2022 21:48  
Прокуратурата с подробности по досъдебното производство срещу Бойко Борисов

"Беше необходимо време прокурорите да се запознаят с материалите по случая. След 10 часа днес в СГП беше докладван факс, с който ГДНП ни уведомиха, че са образували досъдебно поизводство за изнудване с участието на длъжностно лице. Досъдебното произвоство е образувано в условията на "неотложност". Това заяви на брифинг говорителят на СГП Десислава Петрова.

По думите й е съставен проотокол за първо действие по разследването, а именно разпит на свидетели и последващо претърсване. "Със съшщия факс СГП беше уведомена за задържането по закона за МВР за срок от 24 часа на три лица - Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. В СГП са докалдвани и разпити на шестима свидетели, включително и на премиера Кирил Петков. Именно неговият разпит е бил първото действие по разследването, с което е образувано досъдебното производство", посочи Петрова. 

Той разказва за публича среща с Лаура Кьовеши, с която са обсъдили публични твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван от Борисов, Арнаудова и Горанов. "Самият васил Божков не е бил разпитван", подчерта говорителят на СГП. 

По думите й в петък са били разпитани още три лица. "Служител в търговско дружество на Васил  Божков. Той твърди, че Божков се е познавал с Борисов и Горанов. Той обаче подчертава, че не е присъствал лично на срещите между тримата. Втори свидетел - управител на дружества на фирми на Божков, който заявява, че не е придружавал Божков във Финансово министерство и Комисията по хазарта. Третият свидетел е случжител на Министерството на финансите. Той твърди, че е виждал Божков само с пура в ръка и никога с торби, пликове или друг багаж в ръце в кабинета ан министъра". 

Бивш съдружник на Божков казва пък, че бизнесменът се е срещал много пъти с Борисов и Горанов, но самият свидетел не е присъствал на срещите. Божков често е взимал пликове с пари в себе си преди посещенията. Няма информация за какво са били тези пари.

Наблюдаващи прокурори са установили, че делото не е докладвано в неговата цялост. Около 20.30 днес в СГП са постъпили допълнителни материали, които следва да се разглеждат".


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14