Новини

НС даде зелена светлина за плащанията към пътните фирми

  20.04.2022 18:17  
НС даде зелена светлина за плащанията към пътните фирми
  google

АПИ ще плати веднага 50% на пътните фирми, които поддържат републиканската пътна мрежа и 100% по договорите за маркировка и мантинели. Следващите плащания ще стават след санкция на Народното събрание и одобрението на междуведомствена комисия от две министерства-регионалното и финансовото и от комисията по регионално развитие в парламента. Народното събрание взе решението със 122 гласа "за".

Трудно взето решение след втори тур 4-часов дебат и то, защото се блокират две от партиите в управляващата коалиция "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ". След като миналата седмица не можаха на среднощно заседание да вземат едно решение от три внесени проекта, този сценарий можеше да се повтори и днес ,тъй като за днешното заседание бяха внесени отново два проекта на "Продължаваме промяната" и на "Има такъв народ". В крайна сметка депутатите приеха варианта на "Продължаваме промяната".

Две седмици разправии приключиха с решение, след вчерашен коалиционен съвет и два проекта за гласуване в зала днес. Вносителите на едно от предложенията Продължаваме промяната призоваха да се реши проблема с плащанията.

"Ние разбираме, че държавата е притисната до стената и трябва да вземе някакво решение, просто обстоятелствата са такива. В момента никой не поддържа републиканската пътна мрежа. Правим соломоновско решение, в което даваме 50% в момента, но слагаме контрол за вторите 50% като комисия между МФ и МРРБ ще излезе с доклад по тези договори, 34 договора, които се проверяват и този доклад ще влезе за становище в комисия на парламента,беше заложена една комисия ,това ще бъде ресорната регионалната комисия", заяви Настимир Ананиев от парламентарната група на "Продължаваме промяната", председател на Комисията по регионално развитие.

От ГЕРБ- СДС отново контрираха, че този проблем е в компетенциите на Министерски съвет и че се нарушава Конституцията.

"Вие би трябвало да сте наясно, че този въпрос е изцяло от компетенциите на изпълнителната власт и на МС. Нека припомня член 8 на Конституцията,че държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна. Очевидно е че в този случай МС се опитва да прехвърли своята отговорност на НС", допълни Николина Ангелкова от ПГ на ГЕРБ.

От БСП попитаха бившите управляващи не им ли е неудобно да говорят така, като с довели нещата дотук.

"Не ви ли е неудобно колеги от ГЕРБ точно вие да излизате и да говорите за пътища. При положение, че пътищата се превърнаха в нарицателно на корупцията през последните 12 години. И наистина трябва да си носител на Оскар, за да говориш по този начин. Точно за пътища. На следващо място как ви се струва да имаш налични 710 млн и да подпишеш договори за 3 милиарда и 300 млн. Трябва да си Остап Бендер, за да го направиш това нещо", добави Борислав Гуцанов от ПГ на БСП, председател на Комисията по транспорт и съобщения.

Партия "Възраждане" и днес повториха, че договорите с пътните фирми са незаконни.

"Да ви напомня, че става въпрос за става дума за над един милиард лева. Ние разглеждаме това предложение, което вчера беше устно внесено в Регионална комисия под формата на редакционни поправки, нещо с което почти половината от комисията не бяха съгласни. И пак повтарям, че нищо от миналата седмица от дебатите не успяхте да разберете- проблемът наистина е правен и това, което правите в момента е да ни въвличате в една корупционна схема", заяви Елена Гунчева от "Възраждане".

Председателят на бюджетната комисия и депутат от "Има такъв народ" поиска парите да не се плащат от бюджета на АПИ, защото такива пари там няма.

"По първа точка е записано, че Агенция пътна инфраструктура да заплати от утвърдения бюджет за 2022 година. Много се радвам, че тук има членове на бюджетната комисия, повечето присъстват на този дебат, аз не си спомням в държавния бюджет да сме гласували такава сума, ако вие си спомняте ме поправете. Правя предложение АПИ да заплати от централния бюджет за 2022 година и да следва текста", каза Любомир Каримански, ПГ на "Има такъв народ", председател на Комисията по бюджет и финанси.

Малко след това председателят на групата на "Има такъв народ " поиска да оттеглят предложението си.

"Ние и вие да отхвърлим предложението на г-н Каримански, за да постъпим коалиционно,защото проблемът е голям и засяга твърде голяма група хора", заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

"Не знам дали е тъпо, но във всички случаи е противоконституционно, противобюджетно, което значи противозаконно и ако това е релевантно на тъп, значи е тъпо", каза още Йордан Цонев от ПГ на ДПС.

Единствено "Демократична България" не участва в дебата. Парите ще започнат да се плащат след празниците.


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14