Икономика

Икономист: Има схващане, че руският газ е евтин и на стабилна цена, но той постоянно поскъпва

  29.04.2022 10:34  
Икономист: Има схващане, че руският газ е евтин и на стабилна цена, но той постоянно поскъпва

„Има схващане, че руският газ е евтин и на стабилна цена, но  той постоянно поскъпва. Беше евтин преди година и половина, днес е 10 пъти по-висока – около 900%”, каза в студиото на NOVA старши икономистът от института "Отворено общество" Георги Ангелов. По думите му в момента руският газ е най-скъпият в света.

„Ако намерим дългосрочен договор за втечнен газ, може да ни падне цената. Отделно от това, ние имаме 1 млрд. куб. м. азерски газ, който не получаваме. Ако го получим спокойно можем да имаме цена на микса, по-ниска от сегашната, но това няма да стане за един ден”, обясни експертът.
Междувременно вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова призова правителството да направи всичко възможно да възстанови разговорите с „Газпром” по настоящия договор. Освен това Нинова поиска да се замразят цените на газа, такива, каквито са сега, а оскъпяването по алтернативни доставки да се поеме от държавата.

„Правителството казва, че има ясен план, който ние, а мисля, че и цялото общество, не знаем в какво се състои. Говори се в бъдеще време. Забелязваме, че всяко ново нещо, което ни се предложи, винаги е на по-висока цена”. За това алармира главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров.

Хлебопроизводството в страната също може да бъде засегнато от спирането на газовите доставки. Производителите вече обмислят алтернативи, за да могат да гарантират месенето на хляб.


Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на еврото като официална валута у нас?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10