Свят

Русия не смята, че е във война с НАТО

  30.04.2022 08:35  
Русия не смята, че е във война с НАТО

Русия не смята, че е във война с НАТО заради Украйна, тъй като подобно развитие би увеличило рисковете от ядрена война, каза в петък външният министър Сергей Лавров, цитиран от агенция РИА и Ройтерс. Той каза, че Москва смята за "законна цел" предоставеното от натовски държави оръжие на Украйна.
Лавров посочи, че не Москва, а Западът говори за ядрена заплаха, въпреки, че на втория ден от началото на войната руският президент Владимир Путин за първи път допусна такава възможност, заявявайки, че е поискал руските ядрени части да бъдат поставени в повишена бойна готовност.
В интервю за базирания в Дубай тв канал "Ал Арабия" Лавров обвини Украйна за замрелите мирни преговори и каза, че досега би могло да се постигнат "значими резултати", ако не е била непоследователната позиция на Киев. В същото време Лавров каза, че Кремъл не би приел западни гаранции за Украйна, ако те се отнасят до Крим и до двата донбаски района - Донецк и Луганск, чиято независимост Москва призна. Според него изменчивостта на Украйна се дължи на желанието на Вашингтон, Лондон и други столици да не се форсира преговорният процес.
Украинският президент Володимир Зеленски също каза в петък, че мирните преговори са близо до провал, но посочи, че това се дължи на гнева на украинския народ срещу Русия заради зверствата извършени от руските военни.Руският първи дипломат добави, че Молдова би трябвало да се "тревожи за бъдещето си", ако бъде въвлечена в НАТО. Руската агенция ТАСС го цитира да казва, че повечето партньори на "Газпром" са приели новата схема за плащания за "неприятелските държави".


Анкета

Одобрявате ли ветото върху предоставянето на БТР-и на Украйна, което Румен Радев наложи?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14