Новини

Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

  02.05.2022 08:31  
Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

Днес започна мюсюлманският празник Рамазан Байрам. Настъпването му беше възвестено рано тази сутрин във всички джамии у нас с голяма молитва. На днешния ден на особена почит е тъпанджията, който е будил хората по време на постите.

За мюсюлманите Рамазан Байрам е ден на прошка и съпричастност. Освен за празнуване това е и време за равносметка, казват вярващите. Орхан от село Комунига е един от местните тъпанджии. Притеснява се да говори и затова му помага кметът на селото.

"Почваме от последните къщи на селото и до центъра слизаме поетапно - един час горе-долу. Песните, които пеем, са много хубави, не за да дразним хората, а да ги будим. Не са длъжни да им дават, от сърце каквото им дойде".

Дни преди Байрама в района на Кърджали от Турция пристигнаха наши изселници, за да изкарат празника със своите близки. Честванията продължават три дни, през които се разменят гостувания, а на трапезата неизменно присъства баклава.

Мелиха Хюсеинова от село Венец пояснява:

"В този празник има един религиозен данък за тях. Всички хора, които имат нещо повече от толкова, колкото е необходимо за неговия живот, трябва една четиридесета част да раздаде на бедните и във вид на пари, и във вид на продукти".

Президентът Румен Радев поздравява представителите на мюсюлманското изповедание в страната по случай настъпването на празника Рамазан Байрам, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 „Пожелавам от сърце домовете и близките Ви да бъдат благословени със здраве, добруване и благоденствие“, заявява в приветствието си президентът.

„Нека заедно като народ да продължим да отстояваме мира, състраданието и солидарността с всички, нуждаещи се от подкрепа. Защото това е пътят за спасението не само на днешните поколения, а и на човечеството“, се казва още в приветствието на държавния глава до представителите на мюсюлманското изповедание в България.


Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на еврото като официална валута у нас?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10