Новини

Хотелиери настояват за спешно решение за бежанците от Украйна

  03.05.2022 13:34  
Хотелиери настояват за спешно решение за бежанците от Украйна

Къде ще бъдат настанени бежанците след 31 май? Хотелиери настояха в "Денят започва" държавата да вземе спешно решение за програмата за настаняване, за да може да получат информация своевременно.

Елена Андонова е хотелиер от Свети Влас и участва в програмата за настаняване на бежанци. Тя вече е получила компенсация от държавата, с която е успяла да покрие разходите си. Не знае обаче какво ще се случи след 31 май и се тревожи, защото вече е започнала планирането на туристическите резервации за летния сезон.

"За нас е важно да знаем какво се случва след 31 май. Имаме и ежедневни запитвания от страна на бежанците и не знаем какво да им отговорим. Удължаването на програмата за настаняване, ако е възможно, трябва да бъде поднесено информационно възможно най-скоро, за да може да предвидим украинските бежанци в своите резервационни планове за летния сезон. Към момента имаме малко резервации от Полша, Румъния, Сърбия и Израел и не съм голям оптимист за предстоящия летен сезон", казва тя.

Христо Караилиев е хотелиер от Слънчев бряг и е настанил 2500 бежанци. Вчера е посрещнал и първите си туристи - 135 души от Великобритания, Полша и Румъния. Казва, че в хотела му няма проблем с обслужването и "съжителството" на бежанци и туристи. Хората от Украйна са настанени в два от трите блока на хотела, а за туристите засега е предвиден третият.

"Очакванията за летния сезон бяха и си остават добри. Предвиждаме добър сезон и очакваме нещата да се подобрят още повече с късните резервации. Ние, като хотел, сме поели ангажимент да осигурим изхранване и настаняване на бежанците до 31 май по правилата, разписани по програмата. Какво ще се случи оттам нататък няма как да отговорим, защото не зависи от нас. А вече трябва да знаем какво се случва на 1 юни и съответно да информираме бежанците накъде да се насочат", казва той.

Около 30 000 бежанци от Украйна са настанени по хотели в българското Черноморие, уточни в "Денят започва" Константин Занков от Института за анализи и оценка в туризма. Според него държавната програма се е оказала от полза за бранша от гледна точка на това, че много хотели са успели да отворят по-рано и по-рано да обучат персонала си. Освен това много хотелиери са наели част от бежанците на работа при тях. Помощта от 40 лева обаче не осигурява печалба и много хотели няма да разчитат на нея за летния сезон.

"Да, хотелите успяха да работят по-рано, но договорката за настаняване на бежанците е до края на май и това се знаеше първоначално. За мен е правилно да се използват държавните бази приоритетно, а ако хотелиери имат желание да продължат с тази мярка, да насочат бежанците към тях. Но тук би ставало въпрос за колеги, които имат трудности да привлекат туристи и да работят в тези условия. Защото с помощта по тази мярка може и да оцелееш, но със сигурност не можеш да излезеш на печалба".


Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на еврото като официална валута у нас?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10