Шоу

Започва Фестивалът на светлината LUNAR

  06.05.2022 09:25  
Започва Фестивалът на светлината LUNAR

За първи път в столицата ще се състои Фестивалът за светлинно изкуство "LUNAR" в дните между 6 и 9 май. Най-мащабният артфестивал в България ще обхване над 10 локации в централната част на столицата, които ще бъдат преобразени и ще превърнат столицата в огромна галерия под открито небе. В рамките на програмата известни български и чуждестранни артисти от Австралия, Германия, Индия, Испания, Франция, Швеция, и най-вече – от България ще разкажат истории, провокират въображението и изненадат публиката чрез своето завладяващо светлинно изкуство и високотехнологични светлинни инсталации – разказва Марин Петков, артдиректор на международното издание на фестивала:

"Шоуто върху Националната библиотека поставя много важна тема – изчезването на много животински видове, които губим през годините. Това е основната тема. А шоуто върху "Квадрат 500" е по повод Европейската година на младежта и сме разработили едно много интересно шоу за борбата с вътрешните гласове, през която преминава всеки един тийнейджър, а съответно и ние възрастните, за времето, в което живеем днес. Рисуването със светлина е интересна техника, публиката ще може да нарисува това, което си пожелае и веднага да получи своето произведение. Статичните инсталации се правят с много интересна техника, работи се с принтове, с най-мощните проектори в света, по този начин осветяваме доста големи сгради с по-малко проектори. Имаше конкурс за създаване на дизайн за сградата на НДК, победителите вече са ясни. На Народния театър всички мапинг студиа в България правим по една визия, вплетена в мотото "Сияем заедно". Имаме един швейцарски артист, който прави много интересни фигури от дърво и светлина."

В рамките на програмата ще видим видеомапинг шоу "Представи си" в Националната галерия "Квадрат 500" и "Дивата природа" в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Интересен акцент от програмата е атрактивната фотографска техника light-painting, която ще дава възможност за рисуване със светлина. Ще бъдат представени статични проекции пред Народния театър "Иван Вазов", НДК, на площад "Васил Левски” и ул. "Московска". Ще видим и светлинни инсталации в Градската градина и на други ключови места в столицата. Всички събития са с вход свободен.


Анкета

Колко пари похарчихте на Черния петък?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14