Свят

Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата на Украйна за членство в ЕС

  09.05.2022 16:11  
Фон дер Лайен: През юни ЕК ще даде становище за кандидатурата на Украйна за членство в ЕС
  Reuters

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза в понеделник, че Европейският съюз ще се стреми да даде своето становище относно кандидатурата на Украйна за членство в ЕС през юни, съобщава Ройтерс.

"Очакваме с нетърпение да получим отговорите на въпросника за членство в ЕС. Комисията ще се стреми да даде становището си през юни", написа тя в "Туитър".

Изявлението на Фон дер Лайен дойде след разговор с президента на Украйна Володимир Зеленски. Ден по-рано украинският държавен глава също така обсъди членството в блока с президента на Бундестага Барбел Бас.

Междувременно председателят на ЕК заяви пред Европейския парламент в Страсбург, че бъдещето на Европа е и бъдещето на Украйна.

"Бъдещето на нашата демокрация е бъдещето на украинската демокрация", посочи Фон дер Лайен пред евродепутатите по време на Конференция за бъдещето на Европа.

Тя също така изрази мнение, че гласуването с единодушие в ЕС "в някои ключови области просто вече няма смисъл, ако искаме да можем да се движим по-бързо". Изявлението ѝ вероятно е свързано с факта, че държавите членки на ЕС все още не успяват да постигнат споразумение относно включването в шестия пакет санкции срещу Русия на ембарго на руския петрол, тъй като това изисква единодушие.

На Конференцията за бъдещето на Европа Фон дер Лайен каза, че ЕС трябва да продължи пътя на реформите, включително чрез "промяна на европейските договори, ако е необходимо".


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14