Свят

Украйна обяви форсмажорни обстоятелства за транзита на газ през входния пункт Сохрановка

  10.05.2022 20:57  
Украйна обяви форсмажорни обстоятелства за транзита на газ през входния пункт Сохрановка

"Газпром" не вижда никакви препятствия за транзита на газ през Украйна в обичаен режим и доставките му са в съответствие с договора, заяви говорител на компанията, цитиран от ТАСС. Транзитните услуги са платени изцяло, обяви руският газов гигант.

Преносът на газ през пункта "Суджа" е невъзможен от техническа гледна точка, коментира "Газпром" идеята на украинския оператор за временно прехвърляне на неналичен капацитет от "Сохрановка" до "Суджа".

Операторът на газотранспортната мрежа на Украйна (ОГТС) информира малко по-рано днес, че ще обяви форсмажорни обстоятелства за транзита на газ през входния пункт "Сохрановка" и потоците ще спрат от 11 май, предаде Ройтерс.

Украйна продължи да е основен транзитен маршрут за руския газ за Европа дори след инвазията на Москва в страната на 24 февруари.

ОГТС съобщи обаче, че не може да продължи да извършва операциите в газовокомпресорната станция "Новопсков" на обекта в Луганска област в Източна Украйна заради намесата на окупационните сили в техническите процеси.

Това е първият компресор в газопреносната мрежа на Украйна в Луганска област - транзитен маршрут за около 32,6 милиона кубични метра газ дневно или една трета от руския газ за Европа, уточни операторът.

За да се изпълнят изцяло задълженията за транзит към европейските партньори, спазвайки условията на споразумението, е възможно временно прехвърляне на неналичен капацитет от "Сохрановка" до физическия пункт "Суджа" на територията, контролирана от Украйна, посочи в съобщение украинският оператор.