Икономика

Гьоков: Пенсионерите ще бъдат приятно изненадани

  11.05.2022 16:52  
Гьоков: Пенсионерите ще бъдат приятно изненадани

Ще има действия за адекватността на пенсиите. Пенсионерите ще бъдат приятно изненадани. Могат да очакват, че тези 60 лв., които получават до момента ще бъдат вкарани в пенсиите по някакъв начин. ще бъде предвидена актуализация, която да покрие и тазгодишната инфлация. Това каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

„Моят вариант е вкарване на тези 60 лв. в индивидуалната пенсия – дали механично вкарване, дали като антиинфлационна добавка, дали като по-висок коефициент на осъвременяване на пенсиите от 1 юли, но компенсиране на тези 60 лв. минимум 10% увеличение заради инфлацията и от 1 октомври някакво действие върху пенсиите като преизчисляване, което да доведе до доближаване между старите и новите пенсии“, допълни той.
Гьоков обясни, че механичното увеличаване с еднакъв процент на всички пенсии задълбочава разликите между старите и по-ниски и по-високите пенсии.

Министърът обобщи още, че за този отоплителен период близо 300 000 души са получили енергийни помощи от държавата.

„Размерът на тази помощ е 570 лв. за 3 месеца. Готови сме да посрещнем новия отоплителен сезон. От 1 юли започва приемане на документите. Ще разширим още достъпа и ще увеличим и подкрепата по всяка вероятност. Готови сме да направим това“, увери Гьоков и отбеляза, че трябва да се изясни понятието за "енергийно бедни".


Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на еврото като официална валута у нас?


Резултати
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39      
Видео
Продава се кемперът на Уил Смит
 10.01.2022 14:10