Икономика

КЕВР утвърди цената на природния газ за месец май

  13.05.2022 20:41  
КЕВР утвърди цената на природния газ за месец май

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за май месец, става ясно от съобщение до медиите.

Цената ще бъде в размер на 162,17 лв./MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

„Основната причина за увеличението е едностранното спиране на доставките от страна на „Газпром“. В изключително кратки срокове общественият доставчик „Булгаргаз“ предприе действия за осигуряване в пълен обем на заместващи количества от нови доставчици, покриващи изцяло нуждите на българските потребители“, посочват от КЕВР.

Те допълват, че поради приключването на отоплителния сезон изменението на цената ще има минимално отражение върху сметките на битовите потребители.

„Очаква се в началото на следващата седмица, след финализиране на търговските преговори по доставка и транспорт на втечнен газ, „Булгаргаз“ да внесе  официално заявление с предложение за цена за месец юни“, посочват от КЕВР.

„За първи път България ще бъде 100% енергийно независима по отношение на доставките на природен газ от Русия. Дори и в тази извънредна ситуация „Булгаргаз“ осигурява необходимите количества за всички потребители  и няма да има ограничаване на консумацията. Това е изключително добра новина, предвид кратките срокове за реакция след едностранното спиране на доставките от „Газпром“, подчерта председателят на КЕВР Станислав Тодоров.