Свят

Външните министри от НАТО обсъждат в Берлин помощта за Украйна

  14.05.2022 21:08  
Външните министри от НАТО обсъждат в Берлин помощта за Украйна

Външните министри от НАТО обсъждат на неформална среща в Берлин помощта за Украйна. Съюзниците ще разговарят и с представителите на Финландия и Швеция.

Г-7 няма да признае границите, които Русия се стреми да наложи силово с водената от нея война с Украйна, това се казва в заключителна декларация на първите дипломати на Г-7, след края на тридневната им среща в Германия. Те отново призоваха Москва да прекрати военните действия и потвърдиха подкрепата си за Киев.

Седемте най-развити икономики смятат да ускорят усилията, целящи да сложат край на зависимостта от руската енергия.

Те увериха, че ще разширят икономическите санкции срещу Кремъл, като приканиха Китай да не подкрепя Русия в агресията ѝ срещу Украйна. При представянето на резултатите от срещата на Г-7 външният министър на Германия коментира и членството на Финландия и Швеция в НАТО.

"В нашата декларация още веднъж ясно подчертаваме - никога няма да признаем промени в границите, които Русия иска да наложи с военна сила. Украинските мъже и жени показаха невероятен кураж и решимост да спрат руското нападение в големи части от страната. Но, за да имат шанс в тази неравна борба, ние ще продължим да помагаме. Ще го направим, като предоставяме оръжия, помощ за хората, финансова подкрепа и преди всичко като гарантираме, че украинската държава ще продължи да функционира. Не НАТО подтикна Швеция и Финландия да се присъединят, руският президент с действията си ги тласна към Алианса. Финландия и Швеция искат да живеят в мир със съседите си", заяви Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия.