Новини Свят

Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО

  18.05.2022 18:35  
Финландия и Швеция официално подадоха молби за членство в НАТО

Акредитираните към НАТО посланици на Финландия и Швеция Клаус Корхонен и Аксел Вернхоф връчиха на генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг молбите си за членство в Пакта

Швеция и Финландия поддържаха неутралитет по време на Студената война и тяхното решение да се присъединят към НАТО е сред най-значителните промени в европейската архитектура по сигурността от десетилетия.

Столтенберг определи деня като "исторически" и като "добър за критичния момент на общата сигурност": 

"Горещо приветствам молбите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО.  Вие сте нашите най-близки партньори. Вашето членство ще увеличи общата ни сигурност. Днешната ви стъпка е историческа. Съюзниците ще разгледат следващите ви стъпки по пътя към Алианса. Интересите на всички тях по отношение на сигурността трябва да бъдат взети предвид. Решени сме да работим по всички проблеми, за да постигнем бързи заключения." 

Германското правителство одобри кандидатурата на Швеция и Финландия за членство в НАТО, предаде ДПА. С това посланикът на Германия в НАТО Рюдигер Кьоних е упълномощен да подпише протокола за присъединяването на двете скандинавски страни след края на процеса по присъединяване.

Турция се противопоставя на присъединяването на двете страни към Алианса с мотива, че дават подслон на, според нея, терористични организации

В предаването "12+3" темата коментираха Маргарита Видиновска, българка, която живее във Финландия, и Ибрахим Карахасан – Чънар, политически анализатор и историк. 

Според него Турция ще поиска да отвори вратата за смекчаване на санкциите на САЩ към Турция

"Ердоган ще разиграе картата Финландия – Швеция, за да се отвори към света наново. В момента той е много губещ и е човекът, който се моли. Търси всякакви начини да се задържи на вълната на политическия живот. Това е неговата лебедова песен. Хванал се е като удавник за сламка... Турция е в много голяма зависимост от Русия. Постепенно и внимателно ще се отдръпне от Русия". 

Видиновска заяви, че във Финландия няма притеснение от заплахи от страна на Русия

"Обезпокояващо е мнението на Ердоган. Външният ни министър казва, че няма място за паника, просто трябва да се проведат диалози".


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14