Свят

Русия спира газа за Финландия

  20.05.2022 17:56  
Русия спира газа за Финландия
  google

Руските доставки на природен газ за Финландия ще бъдат прекратени в събота сутринта, заяви финландската държавна енергийна компания Gasum, след като скандинавската страна отказа да плати на доставчика "Газпром" в рубли.

"Изключително жалко е, че доставките на природен газ по нашия договор за доставка сега ще бъдат спрени", заяви в изявление главният изпълнителен директор на Gasum Мика Вилянен.

"Въпреки това ние внимателно се подготвихме за тази ситуация и няма да има прекъсвания в газопреносната мрежа", каза Вилянен.

Договорът за доставка ще приключи в събота в 7:00 ч. (04:00 ч. по Гринуич), заявиха от Gasum.

През април "Газпром Експорт" поиска бъдещите плащания по договора за доставка да се извършват в рубли вместо в евро, но Gasum отхвърли искането и във вторник обяви, че отнася въпроса до съда.

Запитан по въпроса, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "е очевидно, че никой няма да доставя нищо безплатно".

Природният газ съставлява около 8% от енергийното потребление на Финландия, като по-голямата част от него идва от Русия. В усилията си да намали рисковете от разчитането на руския енергиен износ финландското правителство по-рано днес обяви, че страната е подписала 10-годишно споразумение за наем на кораб за терминал за втечнен природен газ (LNG) с американската компания Excelerate Energy.

"Терминалът за втечнен природен газ ще ни даде възможност да се освободим от руския газ", заяви пред репортери министърът на финансите Аника Саарикко.

В неделя Русия преустанови доставките на електроенергия за Финландия за една нощ, след като енергийната ѝ компания RAO Nordic предяви претенции за просрочени плащания, въпреки че недостигът беше бързо заменен.

Тази седмица Финландия, заедно със съседна Швеция, подаде молба за членство в НАТО, след като обществената и политическата подкрепа за алианса нарасна след нахлуването на Русия в Украйна. Москва многократно е предупреждавала Финландия, че всяка молба за членство в НАТО ще бъде "сериозна грешка с далечни последици".


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14