Свят

САЩ поръчаха милиони ваксини срещу маймунска шарка

  21.05.2022 15:20  
САЩ поръчаха милиони ваксини срещу маймунска шарка

Американското правителство е направило поръчка за 13 милиона дози от ваксина, която е ефективна срещу маймунска шарка, предаде „Индипендънт“. Има съмнения, че вирусът вече е достигнал Ню Йорк.

На американска земя беше регистриран първият потвърден случай на рядката инфекция. САЩ са заплатили 119 милиона долара на датската компания Bavarian Nordic за нейната ваксина Jynneos, която е доказано ефективна както срещу едра шарка, така и срещу маймунска шарка. Правителството на САЩ е заделило и допълнителни средства, ако се наложи поръчка на още дози. Маймунската шарка причинява у хората кожен обрив с пъпки и мехурчета, които след известно време се пукат. После върху тях се образуват струпеи, които рядко оставят трайни белези. Обривът изглежда различно в зависимост от фазата на болестта.

Въпреки че маймунската шарка е по-малко заразна от коронавируса COVID-19 и вече е налична ефективна ваксина, Световната здравна организация започна да провежда ежедневни спешни срещи за инфекцията, тъй като случаите продължават да се разпространяват по целия свят. Смята се, че инфекциите, които в момента се регистрират във Великобритания, Испания, Португалия, САЩ и Канада, са от западноафриканския вариант, при който болестта протича по-леко, отколкото от централноафриканския щам.

В Европа и Северна Америка се регистрират все повече случаи на маймунска шарка. Някои учени, които са наблюдавали множество огнища в Африка, заявиха, че са объркани от разпространението на необичайната болест на Запад, съобщи AP. Случаи на заболяване, свързано с вируса на едрата шарка, досега не са наблюдавани сред хора, които нямат връзки с Централна и Западна Африка. Но през последната седмица, Великобритания, Испания, Португалия, Италия, САЩ, Швеция и Канада съобщиха за инфекции, предимно при млади мъже, които преди това не са пътували до Африка. Франция, Германия, Белгия и Австралия потвърдиха първите си случаи на маймунска шарка. „Смаян съм от това. Всеки ден се събуждам и научавам за все повече заразени, във все повече страни“, каза Ойуеле Томори, вирусолог, бивш директор на Нигерийската академия на науките, и експерт в няколко консултативни съвета на Световната здравна организация. „Това не е видът на разпространение, който сме наблюдавали в Западна Африка, така че може да се очаква нещо ново да се случи на Запад“, каза още той.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14