Новини Шоу

София готви най-масовото изпълнение на Върви, народе възродени по повод 130 години от създаването на химна

  23.05.2022 11:58  
София готви най-масовото изпълнение на Върви, народе възродени по повод 130 години от създаването на химна

На 24 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, София ще отбележи тържествено 130 години от написването на „Върви, народе възродени“ от Стоян Михайловски.

„Каним столичани и гостите на София да се включат в най-масовото изпълнение на българския всеучилищен химн по случай 130 години от написването на текста му от Стоян Михайловски, както и по повод 50-годишнината от поставянето на паметника на светите братя Кирил и Методий.

Сборен хор от софийските училища ще даде тон за песен и се надяваме да има много хора, които заедно с нас да се включат в изпълнението на целия химн – нещо, което се прави за първи път!“, каза заместник-кметът на София Мирослав Боршош и покани всички на празника.

На церемонията пред Националната библиотека, която ще започне в 11.00 часа, за първи път химнът ще прозвучи в цялост – изпят от сборен ученически хор от софийските училища с диригент маестро Славил Димитров и рецитиран от актрисата Силвия Лулчева.

Достъпът до паметника на светите братя Кирил и Методий ще бъде свободен като организаторите приканват всички присъстващи да се включат в изпълнението на химна. Пълният му текст ще бъде изписан на знаменцата, които ще бъдат раздавани на честването.

В празничната програма ще прозвучи стихотворението на Иван Вазов „Аз съм българче“, изпълнено от най-малките участници в тържеството - първолаците Юрий Борисов и Боряна Бояджиева от Частно основно училище „Питагор“. Официално слово ще произнесе поета Иван Ланджев. Ще бъде отслужен църковен водосвет и изпълнен гвардейски ритуал по поднасяне на венци.

Общоградско шествие ще започне от площад „Независимост“ в 10.30 часа и ще завърши пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека, където в 11.00 ч. започва церемонията.

На 15 април 1892 г. преподавателят по френски език в Русенската мъжка гимназия Стоян Михайловски завършва стихотворението „Кирил и Методий“ с първи стих „Върви, народе възродени“. Девет години по-късно – през 1901 г. – на преподавателя по музика в ловешкото училище Панайот Пипков е възложено да напише нова песен, която учениците да изпеят на наближаващия църковен празник на Кирил и Методий на 11 май. Той все не намира подходящ текст и отлага. На 9 май Пипков забелязва едно от момчетата съсредоточено да чете стихотворение в неговия час, взима книжката му и се зачита. Преди да преполови стихотворението, в главата му вече се ражда музиката за поръчаната ученическа песен. С тебешир записва нотите върху дъската, за 15 минути съчинява мелодията, а до края на часа учениците му я разучават и запяват.

На 11 май 1901 г. песента „Върви, народе възродени“ е изпълнена за първи път в Ловеч като празничен химн за възхвала на делото на Кирил и Методий и на българската просвета. През 1902 г. на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост песента се подема и запява от всички училища в страната.

По време на тоталитарната власт в текста на химна са нанесени идеологически корекции. Променени са някои стихове, премахнато е споменаването на Бог и апостолите, цели куплети са напълно изтрити от читанките.

След демократичните промени в страната през 90-те години на XX век текстът на химна е възстановен напълно в оригинал. На ученическите празници продължават да се изпълняват само първите шест от общо четиринайсетте куплета на стихотворението.


Анкета

Какво търсите най-често в интернет?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14