Новини Свят

Военни кораби на НАТО могат да транспортират зърно от Украйна

  23.05.2022 15:55  
Военни кораби на НАТО могат да транспортират зърно от Украйна

Военни кораби могат да бъдат използвани за транспортиране на зърно от Украйна до страните, които се нуждаят от износа. Това заяви външният министър на Литва, Габриелиус Ландсбергис, предаде news.bg.

Той посочи, че не изключва да бъде сформирана коалиция от страни членки на НАТО, нуждаещи се от зърното, с цел защита на превоза му от Одеса до Босфора.

Според литовския министър "това няма да означава ескалация", тъй като не представлява пряко участие на Алианса във военната операция.

Вече имаше дебат, но мисля, че идва време, когато трябва да намерим решение, заключи Ландсбергис.

По-рано премиерът на Великобритания, Борис Джонсън, заяви, че ще гарантира, че Украйна може да изнася зърно и други национални хранителни продукти.

Вече стана ясно, че генералният секретар на ООН, Антонио Гутериш, търси споразумение с Русия, Турция и други страни, за да отключи износа на украински храни към световните пазари и да предотврати потенциален глобален недостиг на храни.

Гутериш е поискал от Русия да позволи някои пратки на зърно от Украйна в замяна на подпомагане за улесняване на руския и беларуския износ на калиеви торове.

Русия затвори черноморските пристанища на Украйна, за да отслаби страната и да завладее нейното крайбрежие.

Руската инвазия в Украйна през февруари увеличи нестабилността на международните финансови пазари, повишавайки цените на суровините и засягайки логистиката.

Украйна беше четвъртият по големина износител на царевица в света през сезон 2020/21 и шести подред износител на пшеница, според данните на Международния съвет по зърното.


Анкета

Искате ли нови избори?


Резултати
Видео
2-годишен си поръча 31 чийзбургера и остави щедър бакшиш
 19.05.2022 18:11      
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39