Свят

ЕС одобри още половин милиард евро военна помощ за Украйна

  24.05.2022 15:27  
ЕС одобри още половин милиард евро военна помощ за Украйна

Съветът на ЕС съобщи, че е одобрил отпускането на още половин милиард евро военна помощ за Украйна. Средствата ще послужат основно за осигуряване на защитно смъртоносно оръжие (490 милиона евро), а останалата част ще бъде за предпазни средства и гориво.

ЕС вече осигури 1,5 милиарда евро военна помощ за Украйна и с днешното решение общата сума достига два милиарда евро, се отбелязва в съобщението. Допълва се, че способностите, които ще бъдат осигурени с европейска подкрепа, са съобразени с нуждите на украинските власти.

Помощта е предназначена за защита на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и на цивилните от руската военна агресия.

Отправен е отново призив Русия незабавно и безусловно да се изтегли от украинските земи, да прекрати огъня и да спазва международно признатите граници.

„Утрешната история се пише днес на украинското бойно поле“, заявява върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и добавя, че ЕС ще продължи подкрепата си за Украйна до края на войната.

Анкета

Искате ли нови избори?


Резултати
Видео
2-годишен си поръча 31 чийзбургера и остави щедър бакшиш
 19.05.2022 18:11      
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39