Свят

Урсула фон дер Лайен пожела стратегически провал на Русия

  24.05.2022 18:18  
Урсула фон дер Лайен пожела стратегически провал на Русия

Украйна трябва да спечели тази война. Руската агресия трябва да бъде стратегически провал, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си пред Световния икономически форум в Давос, цитирана от БГНЕС.

Фон дер Лайен бе категорична, че Европейският съюз "не трябва да остави камък необърнат" за възстановяването на Украйна, "включително, ако е възможно, руските активи, които сме замразили". Според нея Русия "третира милиони хора не като човешки същества, а като безлично население, което трябва да бъде преместено или контролирано, или поставено като буфер между военни сили, опитвайки се да потъпче стремежите на цял един народ с танкове".

Председателят на ЕК обеща ЕС и международните партньори "ръка за ръка" да помогнат на Украйна "да се издигне от пепелта", дори ако това изисква "колосална работа".

Фон дер Лайен обвини Русия, че използва енергийните доставки и продоволствената сигурност като глобално оръжие. И направи сравнение между решенията на Йосиф Сталин за голодомора през 30-те години на миналия век и армията на Кремъл, която "конфискува запасите от зърно и машините", а "руската артилерия бомбардира складовете за зърно в цяла Украйна".

По предложение на Европейската комисия ЕС ще създаде международна платформа за дарения, управлявана съвместно от изпълнителния орган на ЕС и Украйна, която ще съчетава реформи и инвестиции, посочи още тя.

От началото на войната на 24 февруари досега ЕС е отпуснал 2 млрд. евро военна помощ за Украйна и е мобилизирал повече от 4 млрд. евро за макрофинансова помощ, хуманитарна помощ и подкрепа за държавите от ЕС, които приемат бежанци от Украйна.

Приети бяха и пет пакета от санкции срещу Русия, насочени срещу отделни лица, включително руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, както и забрана за износ на луксозни стоки и внос на въглища и изключване на руските и беларуските банки от използването на международната платежна система SWIFT.

Миналата седмица Фон дер Лайен обяви допълнителен пакет от макрофинансова помощ за Украйна в размер на 9 млрд. евро, който се очаква да бъде одобрен от лидерите на ЕС на срещата на върха следващата седмица.


Анкета

Искате ли нови избори?


Резултати
Видео
2-годишен си поръча 31 чийзбургера и остави щедър бакшиш
 19.05.2022 18:11      
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39