Икономика

Енергиен експерт: Няма нито една преведена рубла за газ

  25.05.2022 10:00  
Енергиен експерт: Няма нито една преведена рубла за газ

Към днешна дата няма нито една преведа рубла за газ. Вече конвертирането кой го прави и по кои сметки са допълнителни въпроси, които не са маловажни. Този въпрос трябва да бъде изчистен. Това заяви енергийният експерт Васко Начев в студиото на Нова телевизия.

Красен Станчев подчерта, че е важен моментът, в който плащането се смята за извършено. Той обясни, че се отварят две сметки на едно и също лице - в евро и долари и друга в рубли. Това се прави, защото рублата не е конвертируема: “Втората причина е, че трябва да се покажат мускули пред населението”.

“Най-хубавото нещо, което се случи е, че вече “Газпром” е една от многото компании, отнасящи се за България. Тя даже е на опашката на компаниите, които се борят за пазарен дял. Само преди месец беше обратното - потребявахме около 90% руски газ. Европа не може изцяло без руски газ, но на части може. Смятам, че поведението на “Газпром” оттук нататък ще бъде различно”, коментира Васко Начев.

Международните плащания на Русия не се извършват рубли, припомни той.

“Потреблението на природен газ и нефт от Русия значително е спаднало”, добави още. Според него Русия иска максимално да разедини Европа.


Анкета

Искате ли нови избори?


Резултати
Видео
2-годишен си поръча 31 чийзбургера и остави щедър бакшиш
 19.05.2022 18:11      
Видео
Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса
 16.01.2022 17:39