Икономика

Народното събрание трябва да приеме актуализацията на бюджета до края на юни

  28.05.2022 08:43  
Народното събрание трябва да приеме актуализацията на бюджета до края на юни

Народното събрание трябва да приеме актуализацията на бюджета до края на юни, стана ясно след тричасовия коалиционен съвет в петък вечерта. Предварително беше обявено, че основна тема са отношенията със Северна Македония. Партньорите обаче участваха в съвета с позиции и по други теми, които определят като важни.

За "Демократична България" това е актуализацията на бюджета, каза Атанас Атанасов, за БСП – "цените, доходите, парламентарната програма“, подчерта Георги Свиленски, за "Има такъв народ" - да изяснят с партньорите си защо са приели на тъмно и без съгласуване с тях Националния план за въвеждане на еврото и да говорят за проектозакона, предвиждащ ставане наказателни списъци по модела на санкциите "Магнитски".

Противоречия, дали повод на Станислав Балабанов да заяви на влизане:

"Обратното броене на търпението е стартирало, духът на Борисов се е вселил някъде другаде".

След срещата началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова заяви: "С много по-голяма решителност и подобрена комуникация и регулярност ще продължим да работим по програмата, която имаме".

По думите ѝ разговорът между премиера Кирил Петков и президента Румен Радев за свикването на Консултативен съвет по националната сигурност предстои, но консенсус по темата Северна Македония е постигнат:

"Ще бъде търсена широка обществена подкрепа за всяка една стъпка и това е няма да е правителството и кабинетът, които ще предадат българския национален интерес".

В началото на юни актуализацията на бюджета ще влезе на първо четене в парламента.

По повод изтеклия законопроект за български вариант на санкции тип "Магнитски" тя уточни, че работата е в начално ниво: "Не е изненада, че се работи по някакъв законопроект, който въвежда забранителни списъци и от Европейска комисия. Вече спекулация е колко се разширява неговият предметен обхват и до каква степен се въвеждат и други ограничения спрямо лица , извън тези списъци", коментира Лена Бориславова.

Следващият съвет ще бъде във вторник идната седмица.


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14