Новини

Петков: България има три основни приоритета, за да имаме напредък със Северна Македония

  11.06.2022 17:41  
Петков: България има три основни приоритета, за да имаме напредък със Северна Македония
  Darik

В този момент България има три основни приоритета, които ЕС трябва да бъда част от гаранцията, за да можем да имаме стъпки напред по отношението на даване на съгласие за започване на преговори на Северна Македония за членство в ЕС. Това заяви премиерът Кирил Петков на съвместен брифинг с Олаф Шолц.
"Първото нещо е да се видят през европейския процес да се гарантира включването на българите в Конституцията на Северна Македония, за да се защитят правата на българското малцинство там. Едновременно с това имаме Рамкова позиция и Договор за добросъседство. Всяко едно възможно решение трябва да включва тези три приоритета", заяви Петков. Вярваме, че ЕС и Германия могат да дадат потенциални възможности да дадат потенциални възможности за европейски гаранции това да се случва, с ясните приоритети в съществуващата Рамкова позиция и Договор за добросъседство, и условията за промени в Конституцията на РСМ", коментира министър-председателят.

За няколко месеца ние изградихме не само партньорски отношения, но бих казал и приятелски. България и Германия са стратегически партньори. Търговският оборот надхвърля над 10 млрд. евро. Това е нашият най-голям партньор в ЕС. Това стратегическо партньорство само може да се разширява. Едновременно с това обсъдихме енергийната независимост, както на България и Германия, така и на ЕС. Също така обсъдихме и стратегически теми за двете правителства, включително войната в Украйна, общата позиция на ЕС, както и възможността реално обединени да работим заедно да преодолеем, който е настъпил цяла Европа", подчерта премиерът Кирил Петков.


Анкета

Искате ли нови избори?


Резултати
Видео
Жена кара тротинетка с 80 км/ч по Околовръстното в София
 31.05.2022 22:00      
Видео
Министър Радостин Василев назначи баба Розка - прославила България
 29.05.2022 14:05