Новини

Янев учредява партията си

  19.06.2022 09:55  
Янев учредява партията си

Партията на бившия служебен премиер и министър на отбраната Стефан Янев „Български възход“ ще бъде учредена днес - неделя, 19 юни.

Стефан Янев беше начело на двете служебни правителства, които управляваха страната от май до края на декември 2021 г. В четирипартийното правителство на Кирил Петков стана министър на отбраната, но бе принуден да напусне този пост заради своите изявления свързани с руската агресия срещу Украйна. Още в първия ден на войната Янев използва термина „операция“ вместо война, което беше възприето от обществеността като заиграване с руската пропаганда.

През май се проведе среща на инициативния комитет на бъдещата политическа формация. Тогава Янев обяви, че неговата партия ще бъде ориентирана към консервативните ценности.

"Български възход" ще изпълни демокрацията със съдържание. Външната политика следва да бъде насочена към запазване на политическа независимост чрез търсене на необходимите баланси“, каза тогава той и обеща това да не бъде поредната партия, а мост между гражданите и органите на държавната власт. Янев не уточни кои партии вижда като бъдещи коалиционни партньори.

Сред лицата на „Български възход“ се очаква да бъдат бившият регионален министър Виолета Комитова, Ралица Симеонова, която беше началник на политическия кабинет в служебното правителство, което Янев оглавяваше, Георги Самандов, който бе зам.-министър на енергетиката в служебните правителства, Данчо Бончев – съветник в МС по време на служебните правителства и Николай Коев, който също работеше по време на служебните правителства.

Учредителното събрание на партията ще се проведе при следния дневен ред: приемане на устав; избор на председател, изпълнителен и контролен съвет.

 


Анкета

Искате ли нови избори?


Резултати
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00      
Видео
Жена кара тротинетка с 80 км/ч по Околовръстното в София
 31.05.2022 22:00