Икономика

Над 50 000 души ще се включат в мащабна стачка

  20.06.2022 10:53  
Над 50 000 души ще се включат в мащабна стачка

Железопътната мрежа на Великобритания тази седмица се готви за най-мащабните стачни действия от три десетилетия заради спор за възнагражденията на служителите на фона на високата инфлация, която "изяжда" приходите, информира Франс прес.

Синдикатът на работещите в железопътния транспорт Ар Ем Ти (RMT) съобщи, че над 50 000 служители ще се включат в тридневната национална стачка, която съвпада с редица големи събития, включително музикалния фестивал в Гластънбъри.

Училищата предупреждават, че хиляди тийнейджъри, които трябва да се явят на общонационални изпити, също ще бъдат засегнати.

Според профсъюза обаче протестните действия са необходими, тъй като заплатите на работещите в сектора изостават от инфлацията, която достигна 40-годишен максимум.

Застрашени са и работни места в жп транспорта, а пътническият трафик все още не се е възстановил изцяло след вдигането на ковид ограниченията.

Страните в цял свят се сблъскват с най-високия инфлационен темп от десетилетия, след като войната в Украйна и намаляването на ковид мерките дадоха тласък на цените на енергията и храните.

Стачки са планирани за вторник, четвъртък и събота (21, 23 и 25 юни). Това ще бъда най-голямото нарушаване на работата в британската жп мрежа от 1989 година, посочва синдикатът.

Профсъюзът обяви и 24-часов протест на служителите в лондонското метро, който е планиран за утре.

Железопътните оператори обаче предупреждават, че нарушенията може да продължат през цялата седмица, като ще бъдат свити и слугите на линии, които не са обхванати от стачните действия.

Стачките вероятно ще усложнят ситуацията в авиотранспорта, след като авиопревозвачите вече бяха принудени да отменят полети заради недостиг на персонал, което доведе до дълги забавяния и недоволство сред пътниците.

Хиляди служители в авиосектора бяха съкратени по време на пандемията и сега секторът е затруднен да осигури работна ръка на фона на възстановяването в търсенето на пътувания след отмяната на локдауните.


Анкета

Искате ли нови избори?


Резултати
Видео
Жена кара тротинетка с 80 км/ч по Околовръстното в София
 31.05.2022 22:00      
Видео
Министър Радостин Василев назначи баба Розка - прославила България
 29.05.2022 14:05