Свят

Ердоган: Ние понасяме тежестта с бежанците, а не развитите общества

  20.06.2022 13:40  
Ердоган: Ние понасяме тежестта с бежанците, а не развитите общества

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че същинската тежест по въпроса за бежанците понасят страни като Турция, намиращи се в съседство с районите на кризи, предаде Анадолската агенция.

Истинската тежест по въпроса за миграцията и бежанците понасят страните като нас, намиращи се в съседство с районите на кризи, а не развитите общества, които много говорят, каза Ердоган във видеопослание към Глобална парламентарна конференция по въпроса за миграцията, организирана в Истанбул, предаде БТА.

Близо 30 хиляди мигранти, основно жени и деца, загубиха живота си в Средиземно море, каза Ердоган.

Почти ежедневно сме свидетели на драмите на бежанци, тероризирани, ограбвани, бити, дори убивани от гръцките сили за сигурност, посочи още той.

Ердоган отбеляза, че според данни на ООН страните с високи доходи приютяват средно 2,7 бежанци на 1000 души, а страните със средни и ниски доходи - 5,8 бежанци.

Тези, които използват като рекламен материал приетите от тях няколкостотин бежанци, не поемат никаква отговорност на фона на задълбочаващите се хуманитарни кризи, заяви турският президент.

Той подчерта, че през последните седем години Турция е страната, приела най-много бежанци. Ще продължаваме да изпълняваме тази отговорност, добави Ердоган.

В този период, в който се преживява най-голямото движение на хора от Втората световна война насам, никой не може да избяга от отговорност. Докато международната общност не прояви смелост да застане лице в лице с проблемите, стоящи в основата на въпроса с миграцията, няма да може да се предотврати този проблем, подчерта Ердоган.

 


Анкета

Искате ли нови избори?


Резултати
Видео
Жена кара тротинетка с 80 км/ч по Околовръстното в София
 31.05.2022 22:00      
Видео
Министър Радостин Василев назначи баба Розка - прославила България
 29.05.2022 14:05