Свят

Бен Стилър към Зеленски: Изоставихте страхотна кариера, вие сте моят герой!

  21.06.2022 16:02  
Бен Стилър към Зеленски: Изоставихте страхотна кариера, вие сте моят герой!

Американският актьор Бен Стилър описа сцените в разкъсаната от войната Украйна като "тревожни", "шокиращи" и по-мащабни от сцени във филм.

Стилър се срещна с президента Владимир Зеленски в украинската столица Киев. Актьорът е посланик на добра воля за Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН).
"За мен е чест! Вие сте моят герой", каза холивудската звезда на Зеленски и направи комплимент за предишната му актьорска кариера."

"Изоставихте страхотна актьорска кариера", каза Стилър, известен с филми като "Запознай ме с вашите", "Нощ в музея".

"Не толкова, колкото вашата", отвърна му Зеленски, който преди да бъде избран за президент през 2019 г., участва в сатиричния сериал "Слуга на народа".

"Това, което направихте, начинът, по който мобилизирахте страната, света, е наистина вдъхновяващ", добави Бен Стилър, посочвайки многобройните речи, които Зеленски произнесе, за да получи подкрепа за страната си.

Преди срещата си със Зеленски актьорът бе на посещение в Ирпин, където се водеха ожесточени боеве в началото на инвазията. Това е и най-близката точка до столицата Киев, достигана от руската армия, отбелязва Франс прес.

"Имам чувството, че е трудно да се разбере какво наистина се случва тук, без да дойдеш", сподели звездата. "Тази сутрин бях в Ирпин. Реалният мащаб на разрушенията - виждате го по телевизията, виждате го в социалните мрежи, но е друго да го видите наистина, да го почувствате и след това да разговаряте с хората".

"За първи път идвам в район, който е в конфликт", каза звездата пред BBC. Чувството е наистина странно, защото когато се движиш из западната част на страната, не усещаш конфликта, с изключение на полицейския час през нощта, където става много тихо и малко зловещо. В Лвов хората изглежда се връщат към нормалния живот, опитвайки се колкото е възможно повече. Но когато се приближавате все по-близо и по-близо до Киев, в източната част на страната, започвате да виждате блокадите и да виждате разрушенията, което е наистина шокиращо, не сте виждали нещо подобно отблизо."

В интервюто за BBC Breakfast във вторник Стилър добавя: "Аз съм актьор, така че първото нещо, което си мисля е: "О, изглежда като филм". Но мащабът му е още по-голям и е истински, така че това е наистина обезпокоително."

Зеленски каза на Стилър, че е "много важно" за него да продължи да напомня на хората какво се случва в Украйна
Тежките боеве продължават в Източна Украйна, като ключови места са обект на интензивни бомбардировки от руски сили.

Генералният секретар на НАТО предупреди тази седмица, че Западът трябва да се подготви да продължи да подкрепя Украйна във война, която продължава години.

Стилър е посланик на Върховния комисар на ООН за бежанците от 2016 г.

Той разказа, че хората в Киев се опитват да вършат работата си възможно най-нормално, като излизат на вечеря например. Но реалността, допълни той, е, че те знаят, че войната може да се върне.

"Никой не иска да избяга от дома си"

"Нещото, което ме разбива е, че това са просто хора като теб и мен, които са били хванати при обстоятелства, напълно извън техния контрол", разказва Стилър. "Никой не иска да избяга от дома си, никой не иска да трябва да  започне отначало или дори просто да се опитва да намери начин да оцелее."

"Тези хора просто живеят живота си: майки, бащи, семейства, приятели."

Актьорът и режисьорът каза, че е чувал много истории от майки, които, когато започнали обстрелите и ракетните атаки в началото на войната, са били принудени да напуснат домовете си с младите си семейства.

"Една майка на близнаци ми разказа, че е трябвало да грабне децата си и да бяга към подслон. Без да знаят къде да се приютят, те отишли в мазето и трябвало да изчакат, докато звукът на ракетите изчезне и да се върнат и да вземат дрехите си, а след това, дори без да знаят къде, тръгнали да търсят безопасност", каза той. "Имам предвид такива истории, в които просто се опитваш да се поставиш в тази ситуация и си мислиш: "Какво би станало, ако ракета свисти край апартамента ми?"


Анкета

Очаквате ли успешен мандат на Васил Терзиев като кмет на столицата?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14