Икономика

Ново разкритие: 5 млн. лв. на ден е незаконната печалба от горива

  22.06.2022 10:50  
Ново разкритие: 5 млн. лв. на ден е незаконната печалба от горива

Изказването на един бивш министър (Делян Добрев – бел.ред.), че компанията, която държи 80% (Лукойл – бел.ред.) от пазара печели 10 млн. лева на ден е малко пресилено, но може да се говори за 5 млн. на ден. Това разкри в интервю за БНТ Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Държавата трябва да си влезе в ролята и да види защо се получава този дъмпинг. Когато има толкова оплаквания в Комисията за защита на конкуренцията и то от малки обекти, това трябва да се провери. Лошото е, че се работи със заплахи. Това не са коректни практики. Ние сме партньори на държавата, а работим под един стрес, под една заплаха непрекъснато, обясни Хаджидимитров.

Според него предложената от правителството мярка за финансова помощ от 25 ст. на всеки литър заредено гориво е популистка. Изначално идеята е добра, но цялата административна тежест се прехвърля на бизнеса, оплака се пред БНТ Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива.

Когато държавата реши да подпомага хората, значи да си свърши цялата работа. Не да натоварва бизнеса, а да го разтоварва. За мен не е номерът да минава през бизнеса това. Аз съм сигурен, че в нашия бранш не са доволни от тази идея на правителството, обясни Хаджидимитров.

Той смята, че да се прогнозира ръстът в цените на горивата към момента е спекулативно. Подчерта обаче, че няма как да има по-ниски цени, а краткосрочната прогноза е, че в близките месеци те дори ще се увеличават. Ако войната приключи, тогава ще виждаме цени под три лева, допълни Хаджидимитров.

В този момент няма възможност за по-ниски цени на пазара. Цената на колонките е оптимална, друг е въпросът как се съставя тя, когато имаме икономически субект, който държи 80% от пазара и се получава лек дъмпинг, коментира още Димитър.

Идеята е, ако са верни фактите, че най-голямата компания купува по-евтин петрол, на вътрешния пазар цената да бъде по-ниска, посочи той. Когато цената на едро е изравнена с цената на дребно, няма никакъв търговски марш. Реално, се работи без никаква печалба.

Да се очакват фалити е силно казано, но ще има едно временно затваряне в малките населени места, допълни Хаджидимитров.

Да фаворизираш компания, която през последните 20 години не е внесла един лев данък печалба, не е коректно, допълни той.


Анкета

Искате ли нови избори?


Резултати
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00      
Видео
Жена кара тротинетка с 80 км/ч по Околовръстното в София
 31.05.2022 22:00