Свят

Макрон: Можем да сформираме ново мнозинство

  23.06.2022 08:24  
Макрон: Можем да сформираме ново мнозинство

Всички партийни лидери във френския парламент са съгласни с необходимостта да се избегне политическата парализа и сега трябва да се научат да правят компромиси, каза френският президент Еманюел Макрон в телевизионно обръщение към нацията, цитирано от световните агенции, предаде БТА.

В първото си изявление, след като на изборите в неделя неговият центристки лагер загуби абсолютното си мнозинство, Макрон посочи, че е нужен надпартиен консенсус за сформиране на работещо мнозинство, и допълни, че в следващите седмици ще работи усилено за постигането му, предаде Ройтерс.

При първия си мандат след 2017 г. той разполагаше с пълен контрол над парламента. Но в неделя, същите гласоподаватели, които през април го преизбраха, сега подразнени от високата инфлация и усещането за безразличие от негова страна, решиха да гласуват за фрагментиран парламент, отбелязва Франс прес.

"Не мога да пренебрегна разломите и дълбоките разделения в нашата страна, отражение на които е и съставът на новото Национално събрание", каза той. "В следващите няколко дни ще трябва да изясним каква степен на отговорност и сътрудничество са готови да приемат различните формации в Националното събрание." Макрон добави, че докато той е зает със срещата на върха на ЕС през следващите два дни, партийните лидери трябва да решат "колко далеч са готови да стигнат".

В обръщението си френският държавен глава предложи занапред приемането на закони да става "по различен начин", като то е основано на компромис между различните политически сили, допълни АП. "Трябва заедно да се научим да управляваме и приемаме закони по различен начин" и така "да градим някои нови компромиси с политическите движения", съставляващи новия парламент, каза Макрон. По думите му това не трябва да означава политическо противопоставяне, а споразумения. Еманюел Макрон отхвърли като "неоправдана за днешния ден" идеята за създаването на "национален съюз", който да обединява в правителството всички политически сили.