Свят

България може да загуби милиони и да не влезе в еврозоната, пишат чуждите медии

  23.06.2022 11:07  
България може да загуби милиони и да не влезе в еврозоната, пишат чуждите медии

Премиерът Кирил Петков обвини мафията и Русия за падането на неговото реформаторско правителство, пишат чуждите медии след първия успешен вот на недоверие у нас, който вчера свали кабинета.

"Българският министър-председател Кирил Петков хвърли вината върху Русия и влиятелната мафия в страната си, след като в сряда правителството му загуби вота на недоверие. Петков, който дойде на власт едва преди шест месеца, беше избран с обещанието да се бори с ширещата се корупция в страната и настоя София да заеме необичайно твърда позиция спрямо Русия след нахлуването в Украйна, пише Politico.

"Българското прозападно правителство рухна след само шест месеца", пише британският в. "Гардиън" - 42-годишният Петков, който е завършил Харвард и е обещал да се бори с корупцията, заема твърда проевропейска и пронатовска позиция след нахлуването на Русия в Украйна - необичайна позиция за страна с традиционно приятелско отношение към Москва. Анализаторите прогнозират, че новото правителство ще води по-неутрална политика спрямо Русия."

"Гардиън" добавя, че падането на кабинета поставя в риск получаването на милиони евро от Плана за възстановяване от ЕС, както и влизането в еврозоната. Същата прогноза правят Асошиейтед прес и Дойче веле.

Според "Файненшъл таймс" вотът на недоверие може да провали разширяването на ЕС и вдигането на ветото за Северна Македония. "Сваляне на българското правителство - удар по надеждите за разширяване на ЕС. Премиерът Петков е отстранен при вот на доверие, който застрашава споразумението за отмяна на ветото върху преговорите за присъединяване на Северна Македония", пише изданието.

"Кирил Петков обвинява руския посланик и трима политици за оставката си", пише руската информационна агенция РИА Новости. Тя отбелязва, че Кирил Петков сочи за виновни бившия премиер Бойко Борисов, депутата Делян Пеевски, Слави Трифонов, лидер на партията "Има такъв народ", както и руския посланик Елеонора Митрофанова. "Кирил Петков подчертава, че е защитавал интересите на страната, докато е на власт, а „проникването на руските интереси стана възможно благодарение на действията на опозиционната партия „Възраждане“", добавя РИА.

Друга руска агенция, ТАСС, се е свързала с руското посолство за коментар във връзка със споменаването на името на посланика в изявлението на Петков. Оттам отбелязват, че дипломатическото представителство не се меси във вътрешните работи на България. „Руското посолство не коментира вътрешните работи на българската политика и личното мнение на министър-председателя“, отбелязват от дипломатическата мисия.


Анкета

Одобрявате ли ветото върху предоставянето на БТР-и на Украйна, което Румен Радев наложи?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14