Анализи

Депутати от ИТН са готови да подкрепят нов кабинет на ПП без Киро и Асен

  25.06.2022 17:22  
Депутати от ИТН са готови да подкрепят нов кабинет на ПП без Киро и Асен

Изборите наближават и пластовете се разместват. Депутатите от групата на ИТН добре разбират, че на следващите избори, едва ли ще се окажат в парламента. От една страна ИТН с голяма вероятност е политически труп, от друга – ако оцелее да мине чертата, то едва ли точно тези народни избранници ще намерят място в Народното събрание. С две думи, Христинка наистина ще си отиде на село, а Слави Трифонов няма да има инструмент, за да обслужва своите интереси.  

И както обикновено това води до дълбок размисъл. Именно в резултат на такава размисъл е постъпилото в „Промяната продължава“ по три - четири канала предложение за създаване на ново правителство с още 10-15 депутата на ИТН в подкрепа, всъщност с всички, без Тошко Йорданов, съобщи сайтът „Скандал“. Нещо повече, уверението е, че това е решение на депутатите, но не Слави ще ги управлява. Те ще постигнат договореност с ПП /чрез които и с БСП и ДБ/ и при спазване на тази договореност, те ще подкрепят правителството във всичко. Това ще им даде време до местните избори да се редизайнат и да се опитат да влезнат в нов политически формат. За няколко от тях е ясно, че биха се вляли в проектопартията на Стефан Янев, стига да имат гарантирани първи места в листите.  

Учудващо е, че депутатите на ИТН не искат нишо, освен Кирил Петков да не е министър -председател и Асен Василев да не е финансов министър, както и отцепникът Радостин Василев да не оглавява спорта. В последното се просмуква усещането, че зад това уж независимо искане по същество стоят Слави и Тошко, които също осъзнават, че облаците над тях на политическия небосклон, са изключително гъсти. С две думи – няма бъдеще за тях. Но предложенията идват от депутати на групата на ИТН, извън напусналите по-рано, които искат да подкрепят новото правителство като група, да не напускат ИТН и в същото време да се еманципират от Слави. Или поне така твърдят.  

Предложението по същество е Андрей Гюров /или друга приемлива фигура/ за министър -председател и връщане на Никола Минчев за председател на НС. Заявлението е, че няма да се бъркат на ПП, ако Кирил Петков и Асен Василев напуснат изпълнителната власт. Желанието е за подписване на споразумение с най-важните закони, в т.ч. и избор на КПКОНПИ, ВСС, законите за Плана за възстановяване, бюджета и спазване на споразумението до местните избори догодина. Това би отнело от Бойко Борисов инициативата да подкрепи проевропейско правителство и така да диктува дневния ред, без да поема властта в тези времена.  

Но.... едно голямо НО стои пред този план. Запознати смятат, че няма сила, която би накарала Кирил Петков доброволно да се откаже от министър-председателския пост. Той би получил и доста твърда подкрепа от многобройните свои хора в парламентарната група, а любовницата Лена Бориславова е готова с тялото си да застане пред такъв проект. Вътрешни източници информарат, че засега те двамата правят всичко възможно това предложение да не достигне до парламентарната група, но тя в същност вече го знае.  

В групата има различни мнения, като голяма част от депутатите смятат, че при срива на рейтинга на правителството и партията, в следващия парламент може да има не 67, а не по-вече от 30 народни представителя и се надяват, че оставането на власт още година, както и пристигащите пари от Европа могат да доведат до по-добри резултати. Тук трябва да отбележим и че по неизвестни причини, ПП досега не е входирала в съда документи за учредяване на партия.  

Очевидно Кирил Петков не иска да се раздели с Фалкона, но е готов да жертва 30 депутати, които на следващи избори може да не влязат и да има по-малка парламентарна група.  


Анкета

Одобрявате ли ветото върху предоставянето на БТР-и на Украйна, което Румен Радев наложи?


Резултати
Видео
Защо резките спирания на магистралата са лоша идея
 18.09.2022 22:09      
Видео
Хазарта: Сбъднах си мечтата да съм на заплата
 16.09.2022 09:14