Икономика

Путин докара дефолт по външния дълг, следва национален банкрут

  27.06.2022 11:19  
Путин докара дефолт по външния дълг, следва национален банкрут

Русия е на "няколко часа" от неизпълнението на външния си дълг, пише Bloomberg, цитиран от Каспаров.ру. Гратисният период за плащане на лихви по еврооблигации в размер на около $100 млн. изтича днес.

Според облигационните документи това би означавало „събитие по подразбиране“. Изданието пише, че това е "до голяма степен символично събитие", защото страната вече се е превърнала в икономически аутсайдер.

Москва имаше гратисен период от 30 дни от 4 април, за да извърши плащанията на капитала и лихвите, но от S&P не очакваха Русия да ги конвертира в долари, предвид западните санкции, които подкопават "готовността и технически способности (на Русия) да спазва условията" на задълженията си.

Пълното неизпълнение на плащанията на външен дълг в чуждестранна валута ще бъде първото за Русия от повече от век, когато болшевишкият лидер Владимир Ленин се отказа от облигации, издадени от царското правителство.

На 23 юни руското министерство на финансите съобщи за плащания по дълга към схемата на рублата поради „неизпълнение от страна на чуждестранните контрагенти на задълженията им да извършват плащания за обслужване на държавния дълг на Руската федерация“. Еврооблигациите обаче не позволяват осъществяване на плащания по този начин./Фактор


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00