Анализи

Руснаци в България искат забрана на символа Z

  27.06.2022 22:26  
Руснаци в България искат забрана на символа Z

"Свободна Европа"/ автори: Дамяна Велева, Яна Строй

Много украинци настояват различните държави да криминализират използването на символа Z. Но България е особен случай. Тук забрана на символа поискаха не украинци, а руснаци. Ето как стана това.

Преди няколко седмици Петър Танев се разхожда заедно с група украинци в Пловдив. Стигат до един от мостовете в града, край който има множество стъпала. Там внезапно се спират - на всяко от стъпалата с ярка боя е изрисувана буквата Z. Украинците обсипват Танев с въпроси - защо управата на града не трие подобни неща, в България ли сме наистина или в Русия. Само допреди минути Танев им е обяснявал колко много българи подкрепят Украйна и осъждат пропагандните послания на Владимир Путин. Откакто Русия започна войнатa си срещу Украйна, буквата Z заживя собствен живот и днес е еднозначен символ на подкрепа за руската военна агресия. През последните месеци този символ редовно се появява освен върху стъпала, и върху автомобили, фасади, плакати, знамена, Фейсбук профили, дрехи.

"Много ме беше срам от това", казва Танев. Танев, който е наполовина българин, наполовина руснак, разказва за случая като пример за това защо използването на знака трябва да бъде забраненo в България.

Той не е сам в това искане. Преди няколко седмици движението "За свободна Русия", което обединява руснаци, противопоставящи се на политиката на Владимир Путин, и в което членува и Танев, изпрати официално писмо до Министерския съвет и няколко от партиите в парламента. Организацията призовава България да забрани пропагандното използване на знака Z. Наричат го "действащата руска свастика".

Кога и къде Z се появи в България

 

Първоначално, много преди да бъде сравнен със свастика, символът беше забелязан върху руски танкове и камиони, нахлуващи в Украйна. И въпреки че се появиха различни версии за неговото оригинално значение, важно е значението, което му беше придадено впоследствие от руската пропаганда. Министерството на отбраната на Русия започна да го използва в своите кампании в социалните мрежи, които после бяха подети и от останалите институции в страната.

Днес последната буква от латинската азбука може да бъде видяна в почти всички руски градове върху мотрисите на обществения транспорт, билбордове и плакати. Символът бързо доби популярност и извън Русия като демонстрация на подкрепа за започнатата от Владимир Путин война. Още през март в социалните мрежи се появиха снимки на коли в България, облепени със знака Z.

Знакът беше изрисуван със спрей и върху автомобили с украинска регистрация в Добрич и Балчик. В София изложба за войната в Украйна беше вандализирана по същия начин. Участници в отбелязването на 9 май, който Русия чества като Ден на победата, пък носеха плакати със символа в Пловдив и София.

Z - "действащата руска свастика"

От украинска гледна точка използването на буквата Z е еднозначно - по думите на министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба то се равнява на публична подкрепа за "руските военни престъпления, бомбардирането на градове, убийството на хиляди цивилни". В края на март Кулеба призова всички държави да криминализират употребата на символа за пропагандни цели. Оттогава досега няколко държави като Латвия, Литва, Молдова и няколко германски провинции предприеха такива действия, такава забрана прие и самата Украйна.

Българският случай обаче е особен - за забрана на символа Z призовават не украинци, а руснаци. "Буквата Z се явява символ на войната, символ на убийството на хора. Вярваме, че не трябва да се използва. Смятаме, че това е обида за гражданите на Украйна, които в момента са много в България", каза пред Свободна Европа Генадий Гудков, председател на българската секция на организацията "За свободна Русия".

Движението обединява руснаци, живеещи в различни държави, които се противопоставят на режима на Владимир Путин. Българският му клон беше учреден през февруари в София. Той официално осъди руската инвазия в Украйна и се извини на украинския и българския народ за агресивните и завоевателни действия на режима на Путин. Самият Генадий Гудков е служил в съветските служби за сигурност, а впоследствие става депутат в руската Дума. Работил е и с партията на Путин "Единна Русия", но от средата на първото десетилетие на 21 век се превръща в сериозен критик на неговия режим. От няколко години живее в България.

В началото на месеца българският клон на движението, който той оглавява, изпрати до Министерския съвет, както и до партиите "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС и "Демократична България" писмо с официално искане българските власти да криминализират използването на знака Z. "Нашествието и зверствата на руската армия в Украйна се извършват под символите Z и V, които могат да се приемат като свастиката от времето на нацисткия райх", пише в декларацията.

"В тази връзка Ви молим да разгледате възможността за внасяне в Народното събрание на Република България на законопроект за забрана на използването на действащата руска свастика (Z) и военната пропаганда като цяло на територията на България", се казва още в писмото. Пред Свободна Европа Гудков обясни, че са изпратили искането си точно до изброените три партии, защото само те са откликнали на поканата им да присъстват на учредителното събрание на движението и само с тях са могли да развият работни контакти. Конкретното искане за забрана пък не засяга символа V, тъй като той не е станал толкова популярен, колкото Z. Движението все още не е получило отговор нито от Министерския съвет, нито от която и да било от партиите, но казват, че това е разбираемо заради политическата обстановка в страната през последните седмици.

"Какво е това, ако не фашизъм?"

По думите на Гудков основният мотив зад искането на движението е приликата със символите на нацизма - чиято пропагандна употреба също не е разрешена. "Новият руски символ Z - той е свастика", смята Гудков.

Петър Танев е съгласен с това заключение. Според него сравненията между двата символа изобщо не са преувеличени и разлики между Z и нацистката свастика няма. "Тази символика поражда агресия срещу нация, срещу една определена нация", отбелязва Танев. "Когато навсякъде хората казват, че Украйна не съществува като държава, когато казват, че украинската нация е измислена – какво е това, ако не фашизъм?", добавя той.

Майката на 22-годишния Танев е рускиня, а баща му е българин. Заради семейството си той е живял и в двете държави и познава пропагандата на руския режим и от "двете страни на завесата". По думите му рисуването на символа по фасадите на сгради или автомобили, както и развяването му като транспарант не е нищо друго, освен още една допълнителна форма на агресия срещу украинците. Затова искането за забрана на новите руски военни символи не е "акт на цензура, а превантивен акт". С него ще се предотврати разпалване на езика на омразата не само срещу украинци, но и срещу българи и и руснаци, които се противопоставят на Путиновия режим, смята Танев.

"Това ни обижда, това ни наранява"

За него обаче като наполовина руснак една такава забрана има и допълнително значение. По думите му както в България, така и по света хората започват да забравят за разликата между управляващия режим в Русия и гражданите на страната, някои от които му се противопоставят. "Най-ужасното е, че [режимът]си позволява да използва Z като някаква държавна символика на "руснака", отбелязва Танев.

"Това ни обижда, наранява ни, това е отвратително", добавя той. Според него случващото се ще има много тежки последици за гражданите на Русия, защото престъпленията на Путин в Украйна ще бъдат свързвани с цялата руска нация - точно както и престъпленията на нацизма продължават да се свързват с държавата Германия дори и след падането на хитлеристкия режим. "Затова е много важно да се заявим и да покажем, че ние също не сме съгласни с тези символи", казва Танев.


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00      
Видео
Жена кара тротинетка с 80 км/ч по Околовръстното в София
 31.05.2022 22:00