Новини

Радев връчва на Продължаваме промяната мандат за формиране на ново правителство

  01.07.2022 17:07  
Радев връчва на Продължаваме промяната мандат за формиране на ново правителство

В 17.00 часа започна процедурата повръчване от президента Румен Радев на първия мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание на най-голямата политическа група в парламента - "Продължаваме промяната".

По-рано през деня премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че е предложил за премиер на един следващ кабинет да бъде номиниран досегашния вицепремиер и министър на финансите Асен Василев.

Малко преди 17.00 часа в сграда на президентството влезе група представители на партия "Продължаваме промяната" начело с Асен Василев и Кирил Петков.

В началото на седмицата държавният глава проведе политически консултации с пет от седемте парламентарни формации. 

"Продължаваме промяната" и БСП не се явиха на разговорите заради актуализацията на бюджета в Народното събрание. На разговорите от ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" се обявиха за предсрочни избори. На-добрият вариант за "Демократична България" е правителство с мандата на "Продължаваме промяната". "Има такъв народ" пък са готови да участват в разговори за нов кабинет, но не на всяка цена.

"Потенциалът за съставяне на правителство в рамките на този парламент не е изчерпан. Ако отидем на вариант избори,  преди 15 септември те не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма избирателна активност", каза президентът Румен Радев .


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Мистър Хепи фейс: Най-грозното куче в света
 28.06.2022 18:25      
Видео
Баща зарадва 5-годишната си дъщеря с Rolls-Royce Cullinan
 24.06.2022 22:00