Новини

България и Северна Македония подписаха протокола към Договора за добросъседство

  17.07.2022 11:39  
България и Северна Македония подписаха протокола към Договора за добросъседство

Външните министри на България и Северна Македония подписаха двустранния протокол към чл. 12 на Договора за добросъседство и приятелство.

Документът ще бъде част от преговорната рамка на Скопие за еврочленство и съдържа мерки за учебните програми по история, говора на омразата и културата.

След церемонията по подписването министърът на външните работи Теодора Генчовска отбеляза, че е на заседанието на междуправителствената комисия тази сутрин е отчетен прогрес във всички пет секторни групи.

"България е държавата, която най-силно подкрепя евроинтеграцията на Република Северна Македония и Албания. Оттук насетне им пожелаваме успех по пътя, по който отдавна искат да поемат. Надявам се, че с общи усилия и нашата подкрепа ще стигнат до там, докъдето гражданите на РСМ най-много искат да стигнат, а именно - до членство в ЕС.", каза Генчовска.

Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи подчерта, че от днес отношенията между двете държави отиват на ново ниво.

"За нас е историческа възможност, че след 17 години кандидатски статус Република Северна Македония може да започне преговорите с ЕС още от утре и да стартира последната фаза от нашето присъединяване към ЕС. Очакваме подкрепа от страна на България, защото това е в интерес, освен на гражданите на Северна Македония, така и България има интерес към присъединяването на Западните Балкани.", допълни Османи.

С 68 гласа "за" Събранието на Република Северна Македония вчера даде зелена светлина на правителството да приеме т.н. "френско предложение". Решението мина с гласовете на управляващия Социалдемократически съюз на Македония и албанските партии от управлението и опозицията. Именно по тази процедура, след като Скопие и София подпишат двустранен протокол, може да бъде одобрена преговорната рамка на Северна Македония с ЕС.

На практика обаче първата междуправителствена конференция няма да е същинското начало на преговори на Скопие с Брюксел. Това ще стане, едва когато властите в Скопие променят Конституцията си и впишат българите наравно с останалите народности елементи.

В хода на бъдещите преговори Европейската комисия ще следи дали се спазват въпросите на добросъседство, а България по всяко време ще може да наложи вето.


Анкета

С какво ще запомните кабинетът на Кирил Петков?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29