Новини

Донев: Ще положим всички усилия интерконекторът с Гърция да бъде въведен в експлоатация

  05.08.2022 19:00  
Донев: Ще положим всички усилия интерконекторът с Гърция да бъде въведен в експлоатация

Ще положим всички усилия интерконекторът с Гърция да бъде въведен в експлоатация. Това каза в интервю за БНТ служебният премиер Гълъб Донев.

"Ще търсим всички сигурни възможности за доставка на газ до България, включително през Гърция и Турция, включително и през други държави. Има много неща, които трябва да бъдат извършени, а за тези седем месеца не са били извършени. Криткуват ни за нещо, с което е направено грешка. Те са объркали имената на членовете на Надзорния съвет. Тази техническа грешка ще бъде отстранена още следващата седмица. Критиката, която беше подета и от някои медии, че ние спираме пътя на България към Клуба на богатите - ОИСР, няма нищо подобно. Тази точка от протокола, която Министерски съвет отмени вчера, беше затова, защото в дневния ред стои точка, зад която няма нормативен акт. Трите точки, които отменихме вчера, това е прецедент за работата на Министерски съвет. Още президентът Радев миналата година настояваше да подготвим договора за присъединяване към ОИСР. Наш проритет ще бъде и Шенген", коментира още той.

На въпрос дали служебният кабинет ще възстанови преговорите с "Газпром", Донев отговори: "Ще търсим възможни източници за пълна диверсификация за доставките на газ в България и да обезпечим цялото количество газ, което е необходимо за топлофикациите, бизнеса и газоразпределителните дружества, които доставят газ до битовите потребители. Дори и тези седем танкера, за които се говори, това са танкери, за които нямаме сигурни доставки до българската газопреносна мрежа. Това е оферта, за която ни казват да сключим договор. С кого да сключим договор?", запита той.

"Несериозно е твърдението, че обмисляме извънредно положение в страната. Може би имат предвид и моето първо висше образование - Военно-въздушното училище. Нямаме такива намерения, но действително държавата се намира в кризисна ситуация", коментира още служебният премиер.

"Винаги съм отстоявал да има приемственост в политиките, да не се зачеркват с лека ръка политики, които са успешни и водят до подобряване на качеството на живот, на състоянието на хората. Но за съжаление това, което заварваме, не говори добре. Ние сме от 3 дни, но нас ни обвиняват за неща, които не са свършени от предходния кабинет и за неща, които предстои да свършим, за което те са имали 7 месеца време. Ще ускорим онова, което е в застой", заяви Донев.

"В момента проблемът с доставките на газ е много съществен. Това, което имаме като анализ и отчет от страна на "Булгаргаз", е, че са осигурени доставките на газ за България до август т.е. за останалите месеци до края на годината ние нямаме сигурни доставки на газ. Това, което се говори за интерконектора - че ще бъде готов до края на август, ние ще положим абсолютно всички усилия да бъде готов и да бъде въведен в експлоатация, защото той ни гарантира доставката на азербайджанския газ по договор", каза той.
"Няма да коментирам назначенията на зам.-министрите, защото това са политически кабинети и е нормално всеки един министър, когато влиза в дадено министерство, да влезе със свой политически кабинет. Те напускат поста и заедно с министъра. Всички останали назначения са направени след обстоен анализ на професионалните качества, на това дали съответните длъжностни характеристики хората, които са ги заели в последните дни преди да встъпи служебното правителство, имат необходимите качества и професионална квалификация", обясни Донев.
"По-особен е случаят с НАП, но мотивите са изключително чисти и изрядни и фактите говорят за това защо са направени тези смени", допълни той.

Донев увери, че октомври ще има увеличение на пенсиите, тъй като това е заложено в Закона за бюджета на ДОО и няма как да не го изпълнят. “Друг е въпросът, че чисто експертно, не съм съгласен с направените промени, включително за юлското преизчисление на пенсиите. Ще бъдат увеличени пенсиите на 715 000 пенсионери през октомври. Увеличението няма да е за всички пенсионери”, добави служебният премиер.

Според него, няма риск България да бъде въвлечена във война.


Анкета

Кой, според вас, ще спечели изборите на 2 октомври?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29