Анализи Новини

Любимка на путинската пропаганда е в кризисния щаб за газа

  05.08.2022 19:24  
Любимка на путинската пропаганда е в кризисния щаб за газа

Любомира Ганчева участва в заседанията на кризисния щаб за "кризата” с газа, като началник на кабинета на служебния министър Росен Христов, според съобщения на правителството. В същото време тя е обявена за опасност за националната сигурност на Украйна от център “Миротворец” и е любим герой на руската пропаганда, като заместник председател на партия “АВБ”.

Причините за попадането на Ганчева в неофициалния “черен списък” на Украйна са няколко. Първата е “нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна” заради участието ѝ в Ялтинския международен икономически форум през април 2019 г. в незаконно анексирания полуостров Крим. Следващите причини - участване в пропагандистки мероприятия на страната агресор срещу Украйна и опити за легализация на анексирането са следствие от участието и във форума.

При участието си във форума и медийните изяви покрай него Ганчева “създава” ред заглавия използвани от руските пропагандни издания. Така например държавната РИА Новости излиза със заглавие- “От България обещаха да се обявят срещу антируските санкции в ЕП”. “Новината” поема по безброй руски новинарски сайтове и агрегатори на новини. Това, че Ганчева е заместник-председател на извънпарламентарна партия АБВ, която няма евродепутати, няма голямо значение за пропагандата, важно е заглавието и внушението му.

През следващата година - 2020 г. Ганчева отново е в руските новини, като наблюдател на референдума с който беше променена руската конституция за да може Владимир Путин да бъде президент още 2 мандата. “За мен начинът на организация на гласуване е образец, всичко е организирано много добре”, казва Ганчева цитирана от Рамблер и добавя, че ще използва получения в Русия опит за реформиране на българската избирателна система. Поканата на “международни наблюдатели” за да легитимират рефендума, е широко отразена от все още съществуващите руски опозиционни медии, като фокусът е върху това, че “наблюдателите” са от маргинални и крайнодесни европейски формации.

В същото време в официално изявление на европейската служба за външно дейстиве се казва, че ЕС очаква да бъдат сериозно разследвани всички заявления и съобшения за изборни нарушения, сред които принуда към гласуване, многократно гласуване, нарушаване на тайната на вота и употреба на сила от полиция над журналист наблюдавал гласуването. Guardian нарича референдума “шоу” и “псевдовот”, заради липсата на про и анти агитация и игрите с подаръци за увеличаване на участието в референдума.

Пак пред Регнум, през ноември същата година Ганчева твърди, че Русия се отнася към чуждите агенти по-либерално отколкото САЩ и Европа. По-малко от две години по-късно, благодарения на закона за чуждите агенти, Путин се разправил почти с цялата си опозиция. Почти всички независими журналисти са или в затвора или в емиграция.

През 2021 г. Ганчева отново е във руските новини благодарение на близкия до Кремъл сайт ruposters.ru, който цитира “притесненията ѝ”, че "недоказаното" отравяне на Навални “се използва за задълбочаване на кризата между Европа и Русия и дори за застрашаване на взаимноизгодни енергийни проекти!". Сайтът цитира нейно изказване във фейсбук профила и, а думите и са подети от много руски сайтове.

Любомира Ганчева е съветник по икономика на президента Румен Радев от 12 април 2021 г. Въпреки, че тази страница вече не присъства на официалния му сайт, това може да се види в кеша. Във втория мандат на президента, тя е назначена за съветник по икономика и инвестиции с указ от 22 януари 2022 г, а през март е преназначена на длъжността съветник по енергетика, индустрия и селско стопанство./offnews.bg


Анкета

Кой, според вас, ще спечели изборите на 2 октомври?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29