Анализи

Копринков редил правителството с благословията на Десислава Радева

  09.08.2022 18:45  
Копринков редил правителството с благословията на Десислава Радева

Топлата връзка между президентството и ИТН вече има ясно очертани корпоративни измерения. Източници на "Скандал" споделиха, че около вота на недоверие към правителството на Кирил Петков, създателят на ИТН и политически брокер Орлин Алексиев е започнал активна комуникация със своя колега от президентството Николай Копринков. Срещите се провеждали „на неутрален терен“ в офис в жилищна кооперация на ул. „Московска“.

Двамата се уговорили Орлин Алексиев да запази властта си в АПИ, държавния ВиК холдинг и в държавната фирма „Автомагистрали“ АД, през които минават парите за строителство, ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Строителните фирми все още чакат държавата да им плати за извършени ремонти близо 700 млн. лв., а в края на мандата си на регионален министър Гроздан Караджов позволи на АПИ да посочи кои фирми ще изграждат 75 км от автомагистралата „Русе – Велико Търново“ за над 1,5 млрд. лв. Лично назначение на Алексев е съставът на управителния съвет на „Автомагистрали“ и шефа на АПИ Тодор Василев. Същият е дългогодишен служител на „ДЛВ“ ЕООД, която от години е любима фирма на Столична община. Публична тайна е, че Орлин Алексиев продължава да управлява Столична община и да държи структурите на ГЕРБ в София, обясниха служители.
Още при служебните кабинети на Янев до президента са достигали информации за действията на Копринков, които меко казано може да бъдат описани като злоупотреба с власт в най-първична форма. Физкултурникът, бивш кмет на село Труд и потомък на здрав комунистически род, в момента е най-силната фигура в обкръжението на Румен Радев. Източиници на "Скандал" твърдят, че Копринков е причината главният секретар на президентството Димитър Стоянов да се сбогува с поста служебен министър-председател, какъвто беше първоначално замисълът на Радев. Свидетели на тези отношения казват, че Копринков е обсебил президентското семейство като с жена му са постоянно в тяхната компания. Физкултурникът напипал тънката струна на Десислава Радева, която се вживява в нереализиран ПР стратег. По време на президентските избори се ангажирала с изготвяне и реализация на кампанията на съпруга си в социалните мрежи. На свой ред Копринков осигурил финансиране за реализация на онлайн кампанията, която обаче остана невидима за широката публика.
С този ход обаче си е осигурил индулгенция от Деси, която многократно се застъпила за него пред Радев. И ако в предходните служебни кабинети Копринков се задовляваше с назначения в администрацията и прокарване на преписки, то сега с неговите желания се съобразяват всички министри. Източниците на "Скандал" разказват, че сделката между Алексиев и президентския съветник е за 50 млн. лв. Срещу тази сума Алексиев запазва позиции в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на енергетиката, като му се осигурява достъп и до това на транспорта.

 


Анкета

Кой, според вас, ще спечели изборите на 2 октомври?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29