Свят

Русия открито изнудва целия свят

  10.08.2022 14:47  
Русия открито изнудва целия свят

Русия открито изнудва целия свят, като твърди, че е минирала Запорожката атомна електроцентрала и е готова да я взриви. В изявление генерал-майор Валерий Василев, началник на войските за радиационна, химическа и биологична защита на руските въоръжени сили, който сега командва Запорожкия гарнизон в АЕЦ, каза, че „тук ще бъде или руска земя, или изгорена пустиня“, пише eupoliticalreport.eu.

Руските войски обстрелват най-голямата атомна електроцентрала в Европа, унищожавайки нейната инфраструктура и електропроводи, през които електричеството тече в украинската енергийна система. Подобни действия на руските окупационни сили могат да доведат до спиране на тока в южните райони на Украйна.

Ако руските въоръжени сили продължат да обстрелват Запорожката АЕЦ, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, това може да доведе до ядрена и радиационна авария, чиито последици ще бъдат катастрофални за цяла Европа.

Според Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, ситуацията в Запорожката атомна електроцентрала, която беше превзета от руските военни на 4 март, става все по-сериозна с всеки изминал ден.

За първи път в историята руските военни превърнаха граждански ядрени съоръжения във военни цели и място за разполагане на армията си. Непосредствено в пределите на завода е дислоцирана тежка военна техника – до 50 единици техника и до 500 войници. Всъщност руската армия използва мястото на атомната електроцентрала като военна база.

Действията на ООН и МААЕ, както и на международната общност, които трябва да повлияят на Русия да изтегли войските си от територията на Запорожката АЕЦ, могат да предотвратят развитието на подобен сценарий. Заводът трябва да бъде предаден под контрола на специална комисия.

Анализатори от Американския институт за изследване на войната (ISW) предполагат, че руският президент Владимир Путин може да използва ядрен шантаж, за да спре контраатака от Украйна. На свой ред, САЩ обвиниха Русия, че използва Запорожката атомна електроцентрала като „ядрен щит“. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че Русия е превърнала завода в Запорожие във военна база.

„Светът е изправен пред явен ядрен тероризъм, спонсориран от ядрена държава. Целият цивилизован свят трябва да вземе мерки за избягване на глобална ядрена катастрофа, по-специално да затвори въздушното пространство над украинските атомни електроцентрали, да предостави на Украйна системи за противовъздушна отбрана и да изправи агресора под отговорност за престъпленията му“, заключава eupoliticalreport.eu.


Анкета

Кой, според вас, ще спечели изборите на 2 октомври?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29