Свят

Заплахата над Тайван расте, Китай обяви нова политика

  10.08.2022 17:07  
Заплахата над Тайван расте, Китай обяви нова политика

Китайските военни днес обявиха края на своите учения около Тайван, които започнаха миналата седмица в отговор на посещението на председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси на острова, предава БТА.

Командването на източния военен окръг на китайската Народна освободителна армия съобщи, че ще продължи да наблюдава Тайванския проток и ще извършва редовни патрули. Около 20 китайски и тайвански военни кораба остават сега в близост до средната линия - неофициална буферна зона, разделяща Китай и Тайван в Тайванския проток, заяви започнат източник, цитиран от "Ройтерс". Като част от острата реакция на Китай на посещението на Пелоси в Тайван китайските военни проведоха серия от учения в шест района около острова, които включваха изстрелването на балистични ракети и повтарящи се преминавания на китайски плавателни съдове и военни самолети през средната линия, разделяща двете страни.

Същевременно Китай оттегли своето обещание да не изпраща войници или администрация в Тайван, ако поеме контрола над острова, показва официален документ, представен днес.

Китай бе заявил в два предишни доклада за Тайван - през 1993 г. и 2000 г. - че Пекин няма да изпраща войници или административни служители, които да бъдат базирани в Тайван след като постигне това, което Пекин нарича "повторно обединение". Но в новия доклад днес текстът, описващ гарнирането на автономността на Тайван като специален административен район на Китай, не е споменат.

Управляващата комунистическа партия в Китай предложи на Тайван да се върне към китайското управление под модела "една страна, две системи", който е подобен на формулата, по която бившата британска колония Хонконг се върна под китайско управление през 1997 година. Този модел на управление би могъл да предложи на демократично управлявания Тайван известна автономия, при която ще има частичното запазване на неговата социална и политическа система. Всички основни тайвански политически партии отхвърлиха предложението за "една страна, две системи", което според проучвания на острова не са радва на почти никаква обществена подкрепа. В Хонконг този модел претърпя крах, след като Пекин реши да наложи пълен контрол през 2020 г. В Макао принципът "една страна, две системи" продължава да действа, но там няма протести срещу тоталитарния режим в Китай.

Текстът от китайския доклад за Тайван от 2000 г., според който "всичко може да бъде договорено" стига Тайван да приеме, че съществува само един Китай, също липсва в публикувания днес официален документ. Тайванският съвет по континенталните въпроси осъди доклада, заявявайки, че той е "пълен с лъжи" , "пренебрегва фактите" и това, че Република Китай - официалното име на Тайван, е суверенна държава.

"Само 23-те милиона тайвански граждани имат право да решават бъдещето на Тайван и те никога няма да одобрят резултат, наложен от автократичен режим", заяви Съветът.

Обновеният китайски доклад е наречен: "Тайванският въпрос и повторното китайско обединение в Новата ера". Под термина "Нова ера" често се има предвид управлението на Си Цзинпин. Настоящият китайски президент се очаква да получи трети мандат като лидер на комунистическата партия по-късно тази година.

Тайван живее под заплахата от инвазия от 1949 г. насам, когато генералисимус Чан Кайшъ бяга към острова, след като комунистическата партия на Мао Цзедун с помощта на СССР печели гражданската война в континентален Китай.

Източник: БТА


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29