Свят

Вучич: Прищина се готви да нападне Северно Косово, готви ликвидация на сърбите

  11.08.2022 18:00  
Вучич: Прищина се готви да нападне Северно Косово, готви ликвидация на сърбите

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви днес, че Прищина иска да атакува (населената предимно със сърби) северна част на Косово и Метохия и че под прикритието на борба с престъпността подготвя ликвидирането на сърби, съобщават сръбските агенции.

Вучич заяви на пресконференция днес, че Прищина използва ситуацията в Украйна за кампания срещу Сърбия и че е лъжа, че Сърбия иска да нападне някого, като според него е точно обратното.

"Прищина е тази, която иска да атакува северната част на Косово и Метохия и подготвя ликвидирането на сърбите под прикритието на борба с престъпността", каза той и предупреди косовските власти да не го правят.

Коментирайки изявлението на косовския премиер Албин Курти, че Белград води агресивна политика, заедно с обвиненията, че Белград може да провокира конфликт, Вучич каза, че това е нелепо.

Сръбският президент каза, че знае за плановете на Прищина и ги моли да не го правят.

"Моля ги да не планират да арестуват и убиват никого, само защото им пречи всеки, който е свободомислещ, защото всеки, който е сърбин, е престъпник", каза той.

Вучич заяви, че е скептичен относно резултатите от срещата с косовския премиер Албин Курти на 18 август в Брюксел, но че се надява на рационално поведение от страна на Прищина и отива там, за да намери решение.

Сръбският президент съобщи още, че името на мандатоносителя ще стане известно ден-два след срещата с Курти на 18 август.

По думите му "мандатоносителят няма да работи дълго", т.е. бързо ще предложи правителство.

"Мисля, че преди края на август (съставът на правителството) ще бъде в Скупщината. Крайният срок за съставяне на правителството е 2 ноември. Дали ще бъде на 28 или 29, важно е да бъде добро правителство", каза Вучич.

Той посочи, че ще разговаря с председателя на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич като с "потенциален коалиционен партньор".


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22