Новини

Илияна Йотова: Обвиненията между ПП и ИТН показаха, че битката беше на едни пари срещу други пари

  12.08.2022 09:00  
Илияна Йотова: Обвиненията между ПП и ИТН показаха, че битката беше на едни пари срещу други пари

Стигнахме до предсрочни избори, защото разочерованието стигна точка на търпение и от обществото и от мнозитсвото в парламента и се получи първото правителство, което падне с вод на недоверие. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването "Денят започва" по БНТ.

За пръв път в новата ни исторя имаше коалиция от четири партии много различни. Тази сложност в кризистно време предизвикаваше съмение и те се оправдаха. В различние със социоалните проучвания, аз смятах че тази коалиция ще се задържи. В самото начало имаше сериозно съгласие какво трябва да се случи. Идването на "Продължаваме промяната" на власт беше с много сериозни очаквания от хората. След 12 години управление на ГЕРБ ние повярвахме че е възможна такава промяна. И останахме разочаровани, отбеляза Йотова.

Според нея разочарованието от кабинета "Петков" е свързано с бързината, с която се опитаха да правят реформи, но не се получиха.

Не знам дали веднага се започна с критики от президента към "Продължаваме промяната", но в предизборна ситуация Кирил Петков си търси аргументи защо е паднало правителството. Първата публична проява на Петков е по темата за Република Северна Македония. Президентът Радев направи Консултативен съвет, за да се потвърди позицията ни за присъединяването на РСМ към Европейския съюз. Румен Радев не ги е критикувал, а им подаде ръка, за да може Кирил Петков да отиде в Северна Македония с твърда позиция, добави вицепрезидентът.

По думите и решението на парламента за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз е успех за България.

Политичеката криза е най-нормална политчиеска криза. Конституцията предвижда служебен кабинет, който да върне стабилността на страната в това безвремие между два избора. В момента се случи много тежък период и ако няма Министерски съвет и министри щеше да бъде много тежко, каза още тя.

Остана горчивина след това управление. Обвиненията между "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" обясниха, че битката беше на едни пари срещу други пари. Това кара хората да си останат вкъщи, а не да гласуват. Последните дни Кирил Петков обясняваше неуспеха на правителството в липсата на комуникация. В такива ситуации никой не търси вината в себе си. Утре ако отново претендираме за власт да сме осъзнали тези грешк. Виждаме тийнейджърска амбиция. По-малко хвалебствия и повече амбиция няма да навредят на никого, категорична е Йотова.

Кирил Петков и Асен Василев получиха огромен шанс. Имаха, не само 100 дни, а огроемн шанс да спечелят доверието на българските граждани. Тръгнаха като млади хора, с всиоко обарзование, със свежи идеи, президентът имаше "вина", че им даде шанс. Този, който ги съветва не им мисли доброто. Разочорванието в нас е че разочароваха нас и за това - за младите хора, добре образовани, които знаят как да управляват страната, допълни още вицепрезидентът.

Йотова коментира и служебният кабинет начело с Гълъб Донев.  

Не смятам че имаме проблем с БСП и те с нас. Част от ръковдството смята че неуспехите, които имат се дължат на президентската инститция. Нека на изборите да проверят дали е така. Представителите на БСП в служебния кабинет са подбрани на експертен принцип. Право на президента е да намери, според него, най-добрите авторитети, които могат да свършат най-добрата работа. Най-добрият служебен кабинет се състои от хора, които не се борят за власт. Те са хора, които трябва да преведат обществото през кризите. Тримата, които са представители на БСП трябва да е гордост и чест за всяка партия, че има хора, които са част от служебен кабинет. Няма изискване президентът да се консултира с политчиеските партии, посочи Йотова.


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29