Икономика

Министърът на енергетиката: От 1 октомври ще получаваме азерски газ

  12.08.2022 16:57  
Министърът на енергетиката: От 1 октомври ще получаваме азерски газ

На 1 октомври природният газ от Азербайджан ще потече през тръбата на интерконектора с Гърция. Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов след срещата при президента Румен Радев за строителството на газовата връзка.

Според него дали ще се стигне до купуване на газ от „Газпром“ зависи от осигуряването на количествата от останалите източници - от тръбата с Гърция и доставките на втечнен газ.

„Търсим най-евтините доставчици на газ. Приключи търгът за септември. Цената е доста добра. Говорим за доставките през октомври, ноември и декември. Нямаме проблем с количествата газ, имаме проблем с цената“, добави той, уточнявайки, че цените са конфиденциални.
 
„Скъп газ можем да осигурим в неограничени количества. Колкото по-ниска цена искаме, толкова по-отворени трябва да сме към условия“, добави Росен Христов.

Според регионалния министър Иван Шишков, ако строителят работи с интензивни темпове, е възможно строителните работи да бъдат изпълнени до 2-3 септември.

„Днес също поставих конкретни въпроси във връзка с приключването на този етап, за който сме уточнили, че той е необходим, за да въведем обекта в експлоатация. За всички конкретни въпроси, които зададох, имах уверението, че ще бъдат завършени“, каза той.

Министър Шишков допълни, че в момента интензивно се работи между ДНСК и Надзора.

„В момента се комплектува документацията, за да изчистим въпроса с етапите, за да може да го въведем в експлоатация, и освен че публикувахме днес на сайта на МРРБ, за да видят всички български граждани проблемните точки, като етап на завършване на строителството, тези проблемни точки ще бъдат следени всеки ден“, отбеляза Шишков.


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22      
Видео
Излезе първият трейлър към сериала по Властелинът на пръстените
 19.07.2022 20:29