Новини

Ще купуваме антибиотици само с електронна рецепта

  28.08.2022 12:30  
Ще купуваме антибиотици само с електронна рецепта

От ноември предписването на антибиотици ще става само с електронна рецепта. До момента общият брой на всички издадени електронни рецепти надхвърли 20 милиона, предаде bTV.

В началото на епидемията от COVID-19 у нас цялото семейство на Венета Паунова боледува от вируса. Личният лекар им назначава антибиотик. „Просто го изписаха, не съм имала никаква бактериална инфекция. Нямахме достъп до личния лекар и всичко се случваше през Вайбър“, разказа Венета Паунова.

Фармацевтите казват, че често пациентите настояват да получат антибиотик без рецепта. Почти всички хартиени рецепти в момента, по думите на магистър-фармацевта Саад Алуани, са невалидни, защото масово липсват данни на лекаря или на пациента.

„Електронната система позволява да има следа и тази следа да може да се контролира. По времето на COVID пандемията беше нещо чудовищно. Свръхупотребата на антибиотици достигна чудовищни размери и според мен беше един от факторите за високата смъртност“, отбеляза Саад Алуани, магистър-фармацевт и управител на аптека. „Апелирам и алармирам - не използвайте антибиотици за щяло и нещяло. Не принуждавайте колегите и не се молете на колегите в аптеките да извършват закононарушение“, призова Димитър Маринов, главен секретар на БФС.

Проблемът е в контрола върху отпускането на антибиотици в аптеките, обяснява д-р Мариана Иванова. „Единствената възможност ще бъде ние, общопрактикуващите лекари, да изписваме антибиотици. Много трудно ще бъде в събота и неделя, в спешните и неотложните центрове колегите да изписват, защото все още няма електронно здравно досие на пациента и те няма да имат достъп“, обясни д-р Мариана Иванова, общопрактикуващ лекар в 12-о ДКЦ. От Министерството на здравеопазването казаха, че промяната е съобразена с политиката на ЕС и СЗО за борба с антибиотичната резистентност.


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22