Новини

Ето какво казаха пред съда тримата сирийци от автобуса убиец в Бургас

  28.08.2022 16:43  
Ето какво казаха пред съда тримата сирийци от автобуса убиец в Бургас

Съжалявам за случилото се, никога не съм мислил, че ще стане така. Имах нужда от пари, за да дойдат родителите ми в България. Не съм искал да поставя в опасност никого. Обещавам, че никога няма да нарушавам законите и да се занимавам с незаконна дейност.
Това заяви пред съда Омар - шофьорът на автобуса, убил двама полицаи в Бургас. Той и двамата му помагачи, също сирийски граждани, се изправят пред съда. Помагачите на Омар са 18-годишният Ахмад, който отговарял за настаняването на мигрантите в автобуса. Третият сириец е Абдулах на 49 г., който е работел като техник и е осигурил автобуса.
"Простете ми, много съм гладен, нямам никакви пари. Не съм мислил лошо на никой, казаха ми, че така ще изкарам пари", каза пред съда Ахмад. "Съжалявам за загиналите полицаи, не съм мислил, че ще стане така. Аз съм сериозен човек, който уважава реда в България, имам работа тук. Имам четири деца. Тръгнах от Сирия заради войната, където семейството ми не можеше да продължи да живее. В България съм получавал само добро отношение", добави Абдулах.
"Ролята на всеки от тримата задържани говори за много добре организирана схема, която вероятно са прилагали и назад във времето си която са намерили добър начин за набавяне на финансови средства", заяви ръководителят на Районна прокуратура – Бургас Мария Маркова, предаде БТВ.
По време на гонката Ахмад през цялото време е окуражавал действията на шофьора, не се е опитал да го спре, а карал втрещените и уплашени мигранти да мълчат и да седят на пода, между седалките, включително и бебета. Абдулах осигурил автобуса и давал съвети на неправоспособния Омар как да го управлява, помагал в набелязването на трасето. Той е "мозъкът" на цялата операция.        
Според адвоката на Ахмад той се е качил в злополучния автобус посредством заплаха и принуда и не е имал имотна облага. Според адвоката на Абдулах пък той е бил помолен от негов близък в Турция да провери техническото състояние на автобуса, не е знаел за каква цел ще бъде използван.

 


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22