Новини

Българи масово пазаруват в Одрин, хиляди нашенци там през уикенда

  28.08.2022 19:52  
Българи масово пазаруват в Одрин, хиляди нашенци там през уикенда

Значително е нараснал броят на българските граждани, посещаващи Одрин през уикендите, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган разреши на българите да пътуват в Турция само с лични карти.

"По около 20 хиляди български туристи посещават Одрин в почивните дни. Преди публикуването на президентския указ броят им варираше между 12 и 16 хиляди седмично. Те допринасят в голяма степен за развитието на града от икономическа гледна точка". Това заяви председателят на търговско-промишлената палата в града Реджеп Зъпкънкурт пред журналисти.

Увеличен е и броят на еднодневните туристи, които идват сутрин в града за покупки и се връщат вечерта.

Българите харчат средно между 100 и 150 евро на човек за покупки и храна в града. Пълнят пазарските чанти с хранителни продукти, хигиенни артикули. По пазарите звучи само българска реч, тъй като местните търговци са понаучили български изрази.

"Добре че са българите, ако не са те, ще бъдем много зле. В същото време и комшиите са много доволни, казват, че пазаруването при нас им излиза по-евтино заради поевтиняването на турската лира. И ние сме доволни, защото станаха спасителен пояс за търговията", разказва Мухаррем Гюнеш, продавач на петъчния пазар Улус, цитиран от БТА.

Очакванията се, когато отмине потокът от гастарбайтери, заради които задръстванията по границите са огромни, още повече българи да ходят на пазар в Турция.

 


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22