Анализи Новини

Икономедия са превърнали сграда - паметник на културата в коптор

  28.08.2022 17:48  
Икономедия са превърнали сграда - паметник на културата в коптор

Сграда на ъгъла на улиците "Шишман" и "Иван Вазов" в идеалния център на София, където се помещава Икономедия - фирма от Кръга Капитал, е превърната в бордей. Красивата къща е запусната, стените са олющени, цялата е в графити, а дограмата е изгнила и нацепена. Странните лъскави улуци на покрива, от най-евтината поцинкована ламарина, слагани сигурно от някоя ромска бригади, допълват тъжната картина на някога великолепния дом.
Изключителните фризове по стените са почернели и ожулени отвсякъде. Цялата сграда е опасана с висящи кабели и очукани климатици. Дворът зад оградата е обрасъл в шубраци и гъсталаци. Гледката е тъжна и потискаща. Разрухата е очевидна.
Явно нито Столична община и кметицата Йорданка Фандъкова, нито районният кмет на Средец - Трайчо Трайков, смеят да санкционират издателите на Дневник и Капитал за плачевния вид на тази някога хубава къща. Тя в този си вид е и опасна, защото падат парчета от мазилката директно върху тротоара, където вървят хора. Мълчат обикновено много шумните и активни неправителствени организации. Дума няма от съюза на архитектите в България и от камарата на архитектите. От "Спаси София", които яростно критикуваха ремонта на ул."Шишман", са безмълвни за окаяния вид на офиса на Икономедия.
Дали компанията е собственик на имота или е под наем няма значение. И в двата случая тя трябва да се грижи за къщата като добър стопанин. За лошия вид на този паметник на културата вината е изцяло на тези, които я ползват.
Наскоро излязоха факти какви огромни суми, измерващи се с милиони долари, са получавали Икономедия от Фондация "Америка за България". Дали от там или другаде фирмата можеше да отдели някоя дребна сума поне да изчистят графитите и скрият жиците от фасадата. Същото важи и за захабените решетки, белият цвят на които е далечен спомен. Не е трудно да се подкастрят храстите и изчистят шубраците от двора.
Иначе публично от редакциите на Капитал и Дневник са били много остри и критични към всички други собственици или наематели на къщи паметници на културата. От изданията са подлагали на унищожителна критика Столична община за подобни запуснати имоти.
Общината не трябва да има двойни стандарти. Администрацията няма право да прави компромиси и да заобикаля закона, само защото Икономедия са собственици на медии. От Столичния инспекторат и от Националния институт за паметници на културата незабавно да извършат проверка и да принудят Икономедия да обезопаси сградата и да я обновят във вид приличен за центъра на София.

ЕМИЛИЯН КЪНЧЕВ


Анкета

Притеснявате ли се от идващата зима?


Резултати
Видео
Стотици кенгурута атакуваха град в Австралия
 23.08.2022 20:27      
Видео
Да смениш гума на движеща се кола за малко над 1 минута
 24.07.2022 20:22